Židé, muslimové a flák vepřového. Co je to?

Blízký východ nabízí řadu exotických lákadel i zážitků a kvůli nim se tam také jezdí. Pokud ale někoho náhle přepadne třeba v Izraeli stesk po domově, může na chvíli zakotvit v Malé Praze – hospodě, která je doslova nasáklá vůněmi a chutěmi české kuchyně!

I když židovsko-muslimská společnost v Izraeli vepřovému masu zrovna nepřeje, jsou v této zemi i místa, kam se dá zajít na výbornou vepřovou a ještě to zapít pivem osvědčené kvality. Jedním z nich je i hospoda Malá Praha. Tři podniky toho jména v Izraeli postupně otevřeli přistěhovalci z Československa.

Mezi izraelskými a českými hospodami je velký rozdíl

„My jsme tu vlastně jediný skutečně český podnik. Točíme plzeň, kozla, staropramen. Trochu to souvisí s českou kulturou poměrně značného pití piva,“ říká Šaj, který pracuje v Malé Praze jako provozní.

Čtěte také

„A také nabízíme tradiční česká jídla. A vidíte, že i interiér se podobá spíš českým hospodám, a ne těm izraelským,“ pokračuje Šaj, který má teď zrovna službu u výčepního pultu.

Návštěva hospody bývá i vzpomínkou na Prahu

Jak říká Šaj, v hospodském byznysu prožil půlku svého života a česká hospoda je prý jeho druhým domovem. Zdá se ale, že se tu dobře cítí i lidé z druhého konce planety, třeba tahle rodina amerických turistů:

Malá Praha je na jedné z nejrušnějších telavivských ulic

„Šli jsme po ulici a viděli jsme pěknou restauraci, a tak jsme si ji vybrali. Slavíme promoci našich mladých, syn s přítelkyní zrovna zakončili univerzitu. Líbila se nám už naše návštěva Prahy. A teď tedy můžeme popíjet v Malé Praze v Tel Avivu!“

Řekl bych, že velká část našich hostů je ruského původu. Ale máme i jiné Izraelce a také samozřejmě turisty z celého světa, kteří přijíždějí do Tel Avivu,“ pokračuje Šaj, zatímco nenápadnými pokyny uvolněně diriguje podřízené.

Česká a evropská tradice štamgastů zabrala také v Izraeli

Mezi personál patří i číšnice Ola, která tu už půl roku roznáší pivo v rámci brigády při vysoké škole.

Čtěte také

„Chodí sem hodně lidí, které už známe osobně, oslovujeme se s nimi jménem,“ popisuje. „Je tu taková rodinná atmosféra, a to se týká i třeba vztahů mezi členy personálu. Leckdo chodí spíš za pivem, jiní na naši výbornou kuchyni. Co se týká vepřového: komu vadí, ten sem vůbec nejde, takže žádné problémy nemáme. Naopak! Jsou lidé, kteří sem chodí právě kvůli vepřovému!“

Skupinka ruskojazyčných Izraelců přišla cíleně za českým jídlem a pivem

A samozřejmě kvůli pivu.

„Zrovna jsme rozjeli Plzeňský klub. Za roční členský příspěvek asi šesti set korun nabízíme pivo se slevou a dotyčný host ještě může mít vlastní půllitr štamgasta. To je v Izraelci něco úplně nového, tahle evropská, česká tradice!“ dodává se zájmem o české tradice Šaj.


Zvětšit polohu restaurace Malá Praha

Spustit audio