Žháře z Vítkova soud v Karviné nepropustil z vězení, chce psychologický posudek

29. květen 2024

Okresní soud v Karviné nepropustil z vězení Jaromíra Lukeše odsouzeného k 22 letům za žhářský útok ve Vítkově v roce 2009, při kterém byla vážně popálená romská holčička. Než se rozhodne o jeho žádosti, nechá si soud vypracovat psychologický posudek.

Ze čtyř mužů odsouzených za útok na romskou rodinu byli loni podmínečně propuštěni z vězení dva. Ve výkonu trestu i po dnešku zůstává Lukeš a David Vaculík. Lukeš dnes u soudu vyjádřil lítost nad svým konáním.

Zástupci věznice i probační a mediační služba jeho žádost podpořili. Resocializace odsouzeného je údajně možná. Ve vězení se chová vzorně. V případě propuštění by ale musel podle služby splnit několik podmínek. Například by se nesměl objevovat v Budišově nad Budišovkou, kde žije rodina Natálky. Nesměl by ji ani kontaktovat. Jedině prostřednictvím služby.

Matka popálené Natálky Anna Siváková s propuštěním nesouhlasí. "Přišli jsme o majetek, zdraví i budoucnost. Když byli propuštěni první dva žháři, nemohli jsme tomu uvěřit. (Lukeš) Splácí malé částky. Omluvný dopis poslal po více než deseti letech," uvedla ve vyjádření, které soudkyně přečetla. Odsouzení mají Natálce zaplatit přes devět milionů korun a dalších přibližně sedm milionů korun pojišťovně.

Lukeš ve vězení strávil přes 15 let, vykonal tak dvě třetiny trestu. Dnes u soudu řekl, že se na svůj život dívá kriticky. "Za své tehdejší chování se stydím. Činu lituji, mrzí mě následky, které Natálka a její rodina nese. Nejde to odčinit, nejde to vzít zpátky. O to více mě to štve. Trest jsme si zasloužili," řekl. Dodal, že u soudu, kdy odmítl vypovídat, se choval jako zbabělec.

Omluvné dopisy rodině poslal po více než deseti letech. Vysvětlil to tím, že nevěděl jak na to. Peníze jako náhradu škody rodině začal posílat v roce 2018. Platí 400 korun měsíčně. Tvrdí, že dříve neměl dostatečný příjem, aby mohl platit dříve. Splácet chce i na svobodě. Tvrdí, že má zajištěnou práci jako stavební dělník i bydlení u strýce.

Lukeš, který se aktivně hlásil k neonacistické scéně na Opavsku, byl jedním z iniciátorů útoku. Podle dřívějšího rozsudku soudu to byl on, kdo vytipoval dům ve Vítkově. Skupinka sympatizantů extrémní pravice na něj krátce před půlnocí z 18. na 19. dubna 2009. Tři maskovaní pachatelé vhodili do oken přízemního stavení každý po jedné zápalné lahvi naplněné benzinem. Pak žháři ujeli autem, v němž čekal jejich komplic. Mohutný požár, který pachatelé založili, málem připravil o život tehdy ani ne dvouletou holčičku a zranil její matku a otce.

V době útoku bylo v domě osm lidí. Nejhůř dopadla právě malá Natálka, která utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla. V kritickém stavu byla převezena do nemocnice, z níž ji lékaři propustili po osmi měsících. Dívka přišla o tři prsty na rukou a má další doživotní následky, opakovaně musí podstupovat operace. S méně vážným zraněním vyvázla z hořícího domu dívčina matka Anna Siváková a také její partner Pavel Kudrik.

zdroj: ČTK
Spustit audio