Zemřela režisérka Marie Poledňáková. Připomeňte si ji v posledním rozhovoru s Lucií Výbornou

8. listopad 2022

Do studia Radiožurnálu usedla Marie Poledňáková naposledy u příležitosti premiéry své komedie Líbáš jako ďábel v roce 2012.

Filmová scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět, zemřela ve věku 81 let.

Po listopadu 1989 si dala od režírování dlouho pauzu. Podílela se například na vzniku televize Premiéra, dnešní TV Prima. Vrátila se až v roce 2006 s komedií, Jak se krotí krokodýli. Volné pokračování slavných filmů kritika sice přijala vlažně, ale do kina si na něj našlo cestu nadprůměrných 600 tisíc diváků.

Později natočila úspěšné komedie Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel.

Filmová režisérka a scenáristka Marie Poledňáková ve studiu Radiožurnálu v roce 2009

Poslední filmová trefa

„Když jsem napsala Líbáš jako ďábel a ukázala ho producentovi, omdlel,“ vzpomínala Marie Poledňáková v rozhovoru s nadsázkou na to, jak pokračování úspěšné rodinné komedie Líbáš jako Bůh vlastně vznikalo. „Představa, že by se minimálně polovina filmu měla natáčet v Maroku, samozřejmě každého srazí na kolena.“

Jak však původně Marie Poledňáková ve scénáři naznačila, tak se posléze při filmování také stalo. Celých 65 procent snímku se nakonec skutečně natáčelo v severoafrické zemi.

Výběr Maroka měl i svůj hlubší význam. Marie Poledňáková jím chtěla naznačit neobvyklost dovolené, na niž hlavní protagonisté odjíždějí. „Mělo jít o něco výjimečného. Nešlo o to vyvalovat se u moře, mělo jít o poznávání toho, co nikdo nikdy neviděl,“ vysvětlila režisérka.

autoři: Lucie Výborná , als , and
Spustit audio

Související