Zdražit vstupné na hrady a zámky byla nutnost. Třetiny památek se to ale nedotkne, říká náměstek Pešek

24. březen 2024

Už ve čtvrtek 28. března začne letní sezona na českých hradech a zámcích, které spravuje Národní památkový ústav. Návštěvníci by letos měli počítat s vyšším vstupným. V průměru by se vstupné mělo zvýšit o šest %. Jak to ovlivní letošní sezonu? „Nutno říct, že zdražení se nejvíce dotkne Lednice a Českého Krumlova. O něco méně pak Hluboké nebo Konopiště. Na třetině památek se ale vstupné zvedat vůbec nebude,“ uklidňuje náměstek pro správu památkových objektů NPÚ Oldřich Pešek.

Proč jste museli zvýšit ceny?

Čtěte také

Důvodů je několik. Jednak došlo ke snížení příspěvku zřizovatele na provoz pro letošní rok, kvůli čemuž jsme museli snížit počet zaměstnanců, a to i na správách památkových objektů. Navíc pořád ještě dorovnáváme loňský nárůst cenové hladiny. Zvýšení vstupného se ale nebude týkat všech památek plošně, půjde spíše o selektivní výběr podle toho, jaké jsou možnosti a potenciál objektů.

Má v tuto chvíli Památkový ústav dost peněz na údržbu svých památek? Na co konkrétně se můžou návštěvníci letos těšit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.