Zdražení tabákových výrobků

27. srpen 2004
Vaše téma

Až o 6 korun mají příští rok podražit cigarety. Česká republika se k nárůstu této sazby zavázala v evropské přístupové smlouvě a také tak vyslyší názory Světové banky, že jedině zvýšení cen tabáku sníží alarmující počty kuřáků, jak vysvětluje doktorka Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Hana Sovinová: Když mluvíme o 10procentním zvýšení ceny krabičky cigaret, to znamená v současné situaci u nás je to 5-6 korun, tak celosvětově Světová banka spočítala, že pokud teda dojde ke zvýšení celosvětově o 10 procent ceny tabákových výrobků, tak ubyde na celém světě 40 milionů kuřáků díky tomuto opatření a následkem úbytku těchto 40 milionů o 10 milionů lidí zemře méně na následky kouření.

Jestli zvýšení cen cigaret ovlivní fakt, že kouří třetina českého národa, se ukáže až ke zdražení skutečně dojde. Ekonomové ale předpovídají, že cigarety se budou kupovat pořád. Zdravotníci doufají, že klesne počet kuřáků mezi sociálně slabší vrstvou obyvatelstva, která je nejpočetnější skupinou kuřáků.

Projev obyvatel: Teďko se taky zvedly cigarety o 4 koruny v průměru a kouří se furt stejně.

Já jsem nekuřák a když se chci najíst někde, tak nechci smrdět potom vod kouře, že jo, no. To je můj názor, takže vůbec bych se nebavil vo ceně. Mě jedno, jestli bude stát 500 korun krabička.

Když to zdraží, tak já to omezím potom.

Český kuřák spotřebuje za rok průměrně 275 krabiček cigaret. Kdybychom spočítali, že krabička vyjde na 55 korun, pak ho jeho zlozvyk stojí průměrně 15 tisíc ročně. Zároveň svým počínáním zvyšuje státní rozpočet, jak dokládá informace mluvčího Ministerstva financí, Marka Zemana.

Marek Zeman: V loňském roce byly výnosy spotřebních daní z tabákových výrobků ve výši 17,6 miliard korun. O rok dříve to bylo 15,7 miliard.

Příští rok by to po plánovaném zdražení tabákových výrobků mohlo být až o 3,5 miliardy více. Tím odpovídáme na dotaz pana Pavla.

Projev pana Pavla: Mě by spíš zajímalo, jak ta paní se ptala, kolik stojí léčba kuřáků, mě by spíš zajímalo, kolik na těch cigaretách vydělá stát, protože to jsou obrovský peníze.

Na druhé straně léčení lidí, kteří onemocnění následkem kouření český stát vyjde na 20 miliard ročně a to znamená, že na kuřáky doplácejí i nekuřáci a tím odpovídáme na dotaz paní Liby.

Projev paní Liby: Měla bych k vám takový dotaz. Stále se mluví o kouření. Mě by zajímalo, kolik to stojí náš stát peněz, když musí ty nemocné kuřáky léčit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu