Zdaňme to, co má negativní dopad na společnost, doporučuje předseda Pirátů Bartoš

29. duben 2023

Piráti na celostátním fóru v Liberci hodnotí své působení ve vládě a na dalších politických úrovních. Sjezd je nevolební, strana se ale chystá upravit stanovy, nebo debatovat o tématech pro evropské volby příští rok. „Jsou věci, které se osvědčily, ale jsou tam i momenty, které zbržďují proces přijímání třeba programových dokumentů. Toto bychom chtěli výrazně zjednodušit,“ přibližuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle vašeho plánu, který jste zveřejnili před měsícem, by stát mohl ušetřit 140 miliard. Co navrhujete a jak se daří hledat koaliční shodu?

Čtěte také

Jednání jsou složitá a poslední dobou i intenzivní a dlouhá. I v tom balíčku, který jsme představili, nejsou žádné novinky. Je tam řada reformních opatření, která jsme měli v programu i společné koalice se Starosty. Směřujeme tak, aby to nebyly pouze parametrické úpravy, ale aby ten balíček jako takový dával smysl. Dokud není rozhodnuto o celém balíčku, tak je předčasné to komentovat ve smyslu jednotlivosti.

Národní ekonomická rada vlády doporučuje například víc zdanit alkohol. To by Piráti podpořili?

Obecný princip, který vnášíme do politiky, je, že věci dobré, které jsou pro společnost přínosné a podporují růst, což je třeba práce, daňme spíše méně. Díváme se na to optikou – dobré podpořme, a když má něco negativní dopady na společnost jako celek a přináší další náklady, tak tam uvažujme o zvýšení daní jako i o regulačním nástroji toho fenoménu.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související