Zbožnění bezuhlíkového světa je víc ideologie než zohlednění vědeckého poznání, myslí si europoslanec Vondra

Lídři šestadvaceti zemí Evropské unie se shodli, že EU bude do poloviny století klimaticky neutrální. Co to znamená? Nemělo by si Česko vyjednat podmínku, jako to udělalo Polsko? Hostem byl europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

Pro koho je dohoda úspěchem? „Nepochybně pro ty, kteří chtějí uhlíkovou neutralitu v roce 2050, protože fakticky byla závěry ze strany členských států posvěcena. A je úspěchem pro Polsko, které předvedlo heroický výkon při obhajobě vlastních zájmů.“ Podle něj by pro Polsko bylo dosažení uhlíkové neutrality nákladné a nereálné.

Čtěte také

Českému premiérovi se podařilo dostat do dohody zmínku o jaderné energii. Věta konstatuje, že některé členské státy využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu. „Věta popisuje stávající stav. Volba energetického mixu je svobodným rozhodnutím členských států,“ upřesňuje Vondra.

Bez jádra to nezvládneme

Příští týden bude ve Štrasburku pokračovat jednání o financování udržitelné ekonomiky, tam se prý ukáže, zda naše jednání bylo úspěšné. „Minulý týden jsme dosáhli kompromisu, pokud jde o jádro. Pokud by v evropském parlamentu zvítězilo protijaderné lobby, které tam má většinu, znevýhodní nás to ve výstupu z jaderného cyklu.“ Pak by bylo velmi těžké získat bankovní financování na výstavbu jaderných elektráren.

Dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 podle něj není možné. „Německo zahájilo energetickou revoluci, vyrostlo tam množství větráků a slunečníků a přesto neplní své aktuální klimatické závazky,“ uvedl Vondra příklad. Evropské unii vyčítá, že nemá k dispozici dopadové studie. „Přijímá se drakonický závazek, který se dotkne peněženky každého občana.“

Rozumná podpora

Přesto není úplně skeptický: „Jako konzervativec jsem přesvědčen, že máme chránit přírodu. Green Deal obsahuje rozumná opatření, jako návrhy na recyklační ekonomiku, eliminaci odpadů, péči o lesy, aby pohlcovaly CO2, zadržování vody v krajině, boj s mikroplasty nebo plasty... Jsou to důležité věci, které budou mít mou podporu, ale zbožnění bezuhlíkového světa je víc ideologie než zohlednění vědeckého poznání.“

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.