Znečištěné ovzduší zabije ročně víc lidí než kouření. Dodržujte klimatickou dohodu, vyzývají vědci

22. březen 2019

Předpokládalo se, že to bude o hodně méně, ale výzkumníci zjistili, že znečištěné ovzduší zabije ročně bezmála 9 milionů lidí. Upozorňuje na to tým německých a kyperských vědců, jejichž studie o dopadech znečištěného ovzduší otiskl vědecký časopis European Heart Journal.

Výzkumníci se soustředili hlavně na ozón a malé částice polétavého prachu o velikosti 2,5 mikrometru – ty jsou pro člověka nebezpečné tím, že pronikají do plic a z nich pak do krevního oběhu, kde přispívají ke vzniku onemocnění oběhové soustavy a plic.

Zatímco znečištěné ovzduší prý způsobí smrt 8,8 milionu lidí, za kouření zaplatí životem 7,2 milionu lidí.

Co se týká přítomnosti oxidu dusičitého, nejhůře se na tom v rámci Evropy ukázaly být země Beneluxu, sever Itálie a zejména velká města, jako je Londýn nebo Moskva. Vysoký výskyt škodlivého plynu ale družice naměřily také třeba ve středních Čechách, na Mostecku nebo Sokolovsku, kde se těží uhlí a fungují uhelné elektrárny.

Dodržujte Pařížskou dohodu

V současné době Evropa přesahuje více než dvakrát doporučenou úroveň objemu polétavého prachu na kubický metr. Vědci proto doporučují, aby země dodržovaly požadavky Pařížské klimatické dohody. Tím by se výrazně snížil nejen podíl Evropy na změnách klimatu, ale i počet úmrtí spojených se znečištěním vzduchu.

K měření bylo použito dat družic z programu Copernicus Sentinel. Ty mimo jiné sledují počasí, mapují zemský povrch, meří teplotu oceánů nebo sledují množství vegetace v různých částech světa.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související