„Jako děti rodiče nesoudíme, jsou pro nás táta a máma.“ Jak kriminalita zasahuje rodinné vztahy?

11. prosinec 2023

„Rodiče jsou v dětském věku náš jediný bezpečný bod ve světě. A i když náš rodič není úplně v pořádku, není vůči nám v nějakém smyslu dobrý, tak ho potřebujeme milovat,“ vysvětluje psychoterapeutka a adiktoložka Adéla Lichková. V doprovodném rozhovoru k podcastu Odpustit? popisuje rodinné vztahy opakovaně trestaných lidí.

„Trestaní lidé se do vězení mnohdy vrací. Někdy k tomu přispívá to, že pochází z rodinného prostředí, ve kterém to není takové tabu. Samozřejmě tam nechodí rádi, ale je to pro ně nějaký přijatelný jiný způsob života,“ popisuje Lichková, která se terapeutické práci s opakovaně trestanými lidmi věnovala šest let.

Čtěte také

V doprovodném rozhovoru k podcastové sérii Odpustit? komentuje příběh opakovaně trestaného Romana a jeho dcery Elišky.

Roman páchal majetkovou trestnou činnost a prošel závislostí na alkoholu a drogách. Jeho exekuce a opakované tresty odnětí svobody dopadly na celou rodinu. Dnes se snaží odpustit sám sobě a hledá cestu ven z bludného kruhu špatných rozhodnutí.

Romanova dcera Eliška v podcastu vzpomíná na dětství ve stínu tátových problémů a vypráví o dětské lásce a důvěře.

Všech pět příběhů si můžete poslechnout na mujRozhlas. Lidé, se kterými natáčela autorka dokumentární série Ridina Ahmedová, hledají smíření sami se sebou, se svými blízkými, ale i se světem okolo sebe.

Spustit audio

Související