Zažívací potíže dovolenou nevylepší. V exotických destinacích ochutnávejte s rozumem

12. srpen 2018
Glosa Pavla Maurera

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí a kromě památek a moře se těšíte také na jídlo, ochutnávejte s rozmyslem. Objevování exotických a netradičních kulinářských specialit totiž nemusí vždy dopadnout úplně dobře.

V prázdninových destinacích má člověk někdy možnost ochutnat i věci, ke kterým se doma běžně nedostane. Třeba smažené šváby na špejli, pečeného netopýra, hada na česneku, smažená morčata nebo mořské okurky. Jezdíme do spousty ověřených, ale také zcela nových a nepoznaných krajů, zkoušíme nové nápoje a dosud neprobádané pokrmy. Básnicky a kulinářsky řečeno ochutnáváme svět. Při té příležitosti bych rád připomněl, že právě tyhle experimenty nemusí mít pokračování, podle vašich představ.

Rozhodně nebudu říkat, že si nemáte alespoň jednou v životě dát rybí polévku s kousky medúzy, nezakusit chobotnici po galicijsku nebo si odříkat takové světové delikatesy jako čerstvé ústřice, mušlovou polévku, mořské okurky nebo mořské ježky zakápnuté limetkou. Člověk, kterého upřímně zajímá gastronomie, by rozhodně měl okusit to, co je pro různé lokality našeho světa typické, normální a regionální.

Dejte si pozor na vodu, exotického střídmě

S dovolením dávám pár rad, jak tohle dobrodružství jídla přežít. Cítím se k tomu povolán i vzhledem k osobní zkušenosti. Před dvaceti lety jsem nafasoval v Kambodži těžkou salmonelu a během měsíce zhubnul 15 kilo. Takže věřte, že vím, o čem mluvím.

Balkánská kuchyně - chobotnice - středomořská kuchyně

Na prvním místě si dejte všude pozor na vodu. Nejen z kohoutku, střevní potíže může  přivodit i voda, kterou se myjí saláty, či voda jako kostka osvěžujícího ledu v nápoji. Když budete mít opravdu velký hlad v místech, kde je takřka vše podezřelé, jistější jsou dlouho vařené polévky nebo zelenina a ovoce, které si musíte sami oloupat.

Když vám naopak bude něco exotického hodně chutnat, snězte spíše o polovinu méně, než by si vaše oči přály! Asi nemusím zdůrazňovat různé omáčky, majonézy, dipy. Dokonce i vynikající olivový olej, když jej kombinujete s česnekovým aïoli a mořskými plody, může totálně rozhodit váš žaludek navyklý jiným tukovým kombinacím.

Hlavně se nepřejídejte. I když budete v resortech, kde nabízejí v rámci turistického menu sněz, co zmůžeš. Držte se zpátky a každý den probádejte třeba jen jednu sekci nabízených dobrot. Někdy ty nekonečné švédské stoly způsobí, že naše chuťové pohárky prostě zešílí.
Pavel Maurer

Pokud se vám v hlavě vypne softwarová záklopka a vy si dáte k snídani: Rybu v tomatu, smažené kuře, vajíčka do skla, cukrový meloun, pečený lilek v oleji, pak krémový croissant, hruškový koláč, bábovku a čokoládový cheesecake, nedivte se, až v moři začnete zvolna klesat ke dnu. Vaše dovolená končí, vy jste se nechutně přecpali a když dá Bůh tak to snad nějak přežijete. Buďte na své dovolené zvídaví, leč střídmí. Ono se to vyplatí!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio