Zapomenuté židovské ghetto ve Varšavě ožilo festivalem

10. září 2006
Zprávy

Varšava jako za časů spisovatele Isaaca Bashevise Singera už existuje jen na fotografiích. Z bývalé židovského ghetta zbyla jedna jediná ulice. A právě ta byla centrem pětidenního festivalu židovské kultury Singerova Varšava.

Ulice Próžna dnes vypadá úplně stejně jako v době, kdy nacisté vyhazovali varšavské ghetto do povětří, aby po sobě zametli stopy. Pracovali s německou důkladností.

Katastrálně se ulička Próžna nacházela mimo území ghetta, a tak jako jediná přečkala zlé časy. Za socialismu ji architekti nové Varšavy zapomněli zbourat a o domy se nikdo nestaral. Omítka dávno opadala, římsy i balkony hrozí zřícením a na střechách rostou břízky.

Právě v těchto kulisách se už třetím rokem koná festival Singerova Varšava. Na chodnících otevřeli své krámky židovští obchodníci. Prodávají menory, portréty vousatých kmetů, zašlé rodinné stříbro, ale i košer víno, husí škvarky, med, preclíky a pelmeně.

Po ulici se procházejí varšavští Židé, vypadají úplně stejně jako na starých fotografiích. Jsou to ale herci z nedalekého Židovského divadla. "Vytváříme tady takovou kulisu, aby lidé viděli, jak vypadal každodenní židovský život. Musíme o naši kulturu pečovat. Víte, ona není příliš jednoduchá. Utvářela se dva tisíce let, takže je obtížná, ale stojí to za to," říká jeden z herců.

První dáma této pozoruhodné a velmi oblíbené scény Golda Tencerová celý festival před třemi lety vymyslela a společně s Nadací Shalom i zorganizovala. "Naším záměrem je ukázat nádhernou židovskou kulturu. V programu najdete vědecké semináře, výstavy, kabarety, divadelní představení i koncerty. Chceme ukázat všechno, co tvoří naši přebohatou kulturu, která nezahynula ani v dýmu krematorií," říká paní Tencerová.

Do Varšavy se tento týden sjeli Židé z celého světa. "Lidé, kteří přijíždějí z Ameriky nebo Izraele nám tento festival závidí. Ze Skandinávie dorazily celé výpravy a nejen emigranti. Jsou tu lidé, kteří se o festivalu dočetli na internetu. Ten program je opravdu bohatý a neobvyklý, nese se v duchu sounáležitosti pod heslem bavme se a poznávejme se," pokračuje paní Tencerová a dodává: "Festival je neobyčejný také v tom, jak slučuje kulturu polskou a židovskou. Polákům ukazuje nejen kulturu, která tady byla, ale i tu současnou. Ten dialog je zvláštní."

Na konci uličky Próžna zve taneční mistr Leon Blank zájemce o židovské tance. Lidé na ulici vytvářejí kola a začínají se učit kroky a úkroky. Program festivalu Singerova Varšava zahrnuje více než sto různých akcí a není v lidských silách obejít ani třetinu. Mladé Židy, Poláky i cizince nejvíce přitahují vystoupení klezmerových souborů. Ty jsou teď hodně populární a nechybějí na žádném festivalu world music. Ve Varšavě byli klezmeři tradiční i ti, kteří experimentují například s jazzem.

Obdobou Singerovy Varšavy jsou letní židovské slavnosti v Krakově. Varšava nenabízí tak exkluzivní prostředí jako je Krakov se zachovalým židovským ghettem. O to větší nápaditost musejí organizátoři varšavského festivalu uplatnit. S každým rokem se jim to daří lépe a lépe. Přijeďte se za rok přesvědčit na vlastní oči. Doufejme jen, že varšavská radnice nenechá do té doby jedinou zachovalou židovskou ulici přebudovat na polskou Wall Street. Má to totiž v plánu.

autor: mdo
Spustit audio