Zapomeňte na česnekové jednohubky. Someliér radí, které potraviny není dobré kombinovat s vínem
V Česku teď vyšla kniha Bible vína, na které se podílel i someliér Ivo Dvořák, prezident Asociace someliérů České republiky. Proč v knize původně nebyla kapitola o Česku ani o Slovensku? A které potraviny se k vínu hodí, a které bychom raději s vínem konzumovat neměli? Poslechněte si rozhovor!
S čím je ideální šumivá vína kombinovat? Dnes večer, předpokládám, že takovou česnekovou pomazánku na jednohubkách neuvidíte rád.
Všeobecně česnek, cibule nebo třeba brokolice. Látky obsažené v těchto potravinách nazýváme souhrně jako sulfidy a ty se s vínem moc nemusí.
Používám takové staré české přísloví, že kdo jí cibuli, za tím nechodí lékař, kdo jí česnek, za tím nechodí vůbec nikdo. Právě tak to funguje i s vínem, protože ten česnek je opravdu pro to víno příliš brutální. Jediné, co tomu pomůže, je nějaká tepelná úprava. Takže česnek spíš ne.
Oblíbené jsou i na Silvestra nejrůznější mísy se spoustou sýra a různými uzeninami. Co z toho se hodí šumivým vínům?
Čtěte také
Bezvadně třeba sušená šunka. Když si člověk dá prosecco a italské prosciutto, tak to funguje bezvadně. Ali velmi obdobně bude fungovat i třeba náš sekt, když budeme mít nějaké sušené maso anebo velmi tvrdý sýr. Ty sýry, pokud jsou opravdu staré, vyzrálé, jako třeba parmigiano, ty mají ještě takové slané lupínky, které s tím šumivým vínem tvoří velmi dobrou kombinaci. Takže není třeba ani hledat složitou gastronomii, ale koupit kvalitní surovinu.
A slané tyčinky a brambůrky?
Spíš ne. Sůl je další látkou, která finesu těch vín může malinko poškodit.
Kdybychom se bavili o paštikách, nebo třeba takovém tataráku, ty se také hodí k jakému typu?
Játrové paštiky docela fungují. Třeba Francouzi kombinují champange s foie gras, tedy k husím nebo kachním játrům, což funguje velmi dobře.
Čtěte také
A tatarák je vynikající, zase pokud neobsahuje cibuli a česnek. On se totiž ten tatarák dá udělat i třeba z lososa a šumivé víno s lososem si budou velmi dobře rozumět.
Rozumí si i s polévkou?
Když je hutnější nebo krémovější. Pak to vytvoří takový krásný efekt, až jako cappuccino – často i studentům, které učím, říkám: tak si zkuste rovnou to šumivé dát na lžíci s tou polévkou a ono to vytvoří nádherný chuťový balanc.
U nás? Geniální ryzlink
V Česku teď vyšla kniha Bible vína, na které jste se také podílel. Proč tam vlastně původně nebyla kapitola o České republice ani o Slovensku?
Pravdou je, že z mezinárodního pohledu – a obzvlášť z toho amerického – je Česká republika významná spíš přes pivo než přes víno. Přeci jenom naše rozloha patří z pohledu vinařských států mezi ty menší a pro Američana je to pod rozlišovací schopnosti. V Americe máte totiž 400 tisíc hektarů a pro ně jako nacionalisty je to nejdřív Amerika, pak Francie, Itálie a ty ostatní státy jsou spíš na vedlejší koleji.
Je to jedna z nejpopulárnějších knih o víně na světě. Tak co z Česka tam tedy člověk objeví? Která vína jsou tam zařazena a proč tam jsou?
Čtěte také
Já jsem tam dal především informace o tom, jak to je vůbec u nás rozdělené: jakostní kategorie, oblasti, podoblasti, ale třeba i odrůdy, které byly u nás vyšlechtěné, které jsou původní, vyšlechtěné buď v České republice nebo v bývalém Československu. A zároveň také odrůdy, respektive vína, která jsou třeba typická pro určité podoblasti.
Když dám příklad, mikulovská podoblast je pro mě třeba pro bílá vína: ryzlink vlašský, geniální záležitost. Zatímco třeba velkopavlovická podoblast, to jsou plnější červená vína. Tak tímto způsobem jsme se snažili přiblížit čtenářům, jaká vína mohou očekávat v Česku nebo na Slovensku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Kód 8 neoznačuje geneticky modifikované plodiny. O jejich škodlivosti navíc nejsou důkazy
-
Putin ví, že musí Evropu rozdělovat, jinak má problém. Trumpovi maže med kolem úst, říká expert
-
Setrvávat v roli oběti nepřináší nic dobrého, popisuje rodinná koučka Robinson péči o vážně nemocné dítě
-
Spojené státy si hájí hlavně vlastní zájmy. Trump chce vyvolat chaos mezi evropskými politiky, míní expert