Zápach plynu od souseda: Volejte pohotovost

9. prosinec 2014
Žurnál servis

Když v domě zachytíte zápach plynu, nejspíš nezůstanete úplně klidní. Zkusíte zjistit, kde plyn uniká, abyste se pokusili zabránit explozi. Co když ale plyn táhne z bytu vašeho souseda, který nic řešit nechce a přibouchne vám dveře před nosem? Radili jsme se s Miroslavem Vránkem, mluvčím Pražské plynárenské.

Pokud máte podezření na únik plynu, radí odborník zavolat na pohotovostní linku. „Obecně platí, že když ucítíte plyn, nebo máte pocit, že ho cítíte, máte volat linku 1239. Pohotovostní služba, která přijede zadarmo, má detekční prostředky k tomu, aby odhalila, zda se jedná skutečně o únik zemního plynu, nebo o něco jiného,“ vysvětluje mluvčí, jaký je doporučovaný postup.


Do příjezdu pohotovosti je třeba zajistit větrání předmětných prostor, vyvarovat se použití otevřeného ohně, elektrických spotřebičů a podobně.

Pokud se únik plynu potvrdí, pohotovost provede jen nejnutnější opatření, která ochrání dům i jeho obyvatele – například přeruší dodávku plynu do postiženého bytu. „Samotná následná oprava poškozeného plynového zařízení v domě pak přísluší majiteli: jedná se o jeho majetek, nikoli majetek provozovatele distribuční soustavy,“ vysvětluje Vránek.

Stává se ale i to, že volání pohotovosti je jen planým poplachem. Například některá maziva na výtahy mají podobný zápach jako odorant, který se přidává do zemního plynu – plyn totiž sám o sobě žádný zápach nemá.

V určitých obdobích – například v Praze to bývá dvakrát v roce – by si pak lidé zápachu plynu měli všímat zvláště pečlivě. „Zemní plyn je nasycen dvojnásobným množstvím zmíněného odorantu, což umožní snadnou identifikaci případných i zcela nepatrných úniků zemního plynu, zejména v rámci domovních a bytových rozvodů,“ upozorňuje mluvčí.

Zároveň by lidé měli pečlivě dbát na to, aby jejich plynové rozvody byly zkontrolované podle předpisů. „V rámci bytového domu je třeba pamatovat na to, že jednou za tři roky musí být provedena takzvaná provozní revize. Rozhodně se nevyplatí pravidelné revize plynu zanedbávat: v případě jakýchkoli problémů a následných vyšetřování totiž může ten, kdo je zanedbal, nést veškerou zodpovědnost za případně způsobenou škodu,“ varuje Vránek.

Kromě toho je třeba pravidelně kontrolovat i kouřové cesty, a to jednou za rok. Obyvatelé bytů by pak neměli zapomínat na revize spotřebičů. „Každý spotřebič má od výrobce dané určité limity pro servisní prohlídky. Servisní prohlídka obnáší vyčištění spotřebiče s výměnou případných vadných částí a jeho seřízení. Měla by se provádět podle doporučení výrobce, zpravidla jednou ročně,“ uzavírá mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio