Zámek Náměšť nad Oslavou láká také mušlovým vápencem

20. srpen 2011
Po Česku

Na výlet vás tentokrát zveme na zámek, který se tyčí nad městem Náměšť nad Oslavou, na skalnatém masivu u levého břehu reky Oslavy, a patří mezi významné doklady renesančního stavitelství na Moravě.

„Zámek je tvořen hlavní palácovou budovou, tedy jakýmsi čtvercem s arkádovým nádvořím a fontánou se sochou Neptuna. Kolem toho všeho je první nádvoří, obehnané zdí se vstupní částí s věží a mostem,“ zasvěceně popisuje kastelán Marek Buš. „Za tím vším je zámecký park se zahradami a dalšími pozemky,“ pokračuje a neváhá nás zasvětit také do nejstarší historie šlechtického sídla nad řekou Oslavou.

„První zmínka o osídlení tohoto místa pochází z roku 1234, kdy tu byl postaven hrad,“ zmiňuje. Ten vybudovali pánové z Lomnice a jeho podobu odkryly až vykopávky z posledních let. O přestavbu sídla do současné zámecké podoby se zasloužili členové jiného význačného rodu – Žerotínové. A to v letech 1565–1578.

„Hrad zbourali a místo něj postavili tento zámek v duchu italské renesance. Stavěli ho nejspíš i italští řemeslníci, kteří se podíleli na architektonické podobě sídla,“ vysvětluje Marek Buš.

Zámecká kaple připomíná historii objektu

Některé místnosti na zámku dodnes připomínají někdejší hrad. Třeba zámecká kaple, u níž jsme se také zastavili. „Tady se začalo s přestavbou hradu. Když se podíváte na okna, zjistíte, že mají pozdně gotickou kružbu, klenba je raně renesanční. Je zde také obsáhlý mobiliář z doby, kdy panství drželi Verdenberkové,“ ukazuje Marek Buš.

Také další církevní prostor pamatuje hrad, který tu stával. Budeme však muset sejít po strmém schodišti až do sklepení. „Nacházíme se v takzvané Luteránce. Tady byla modlitebna a poté sem byla přenesena tiskárna z Ivančic. Právě tady byla ve 30. letech 16. století vytištěna první česká gramatika a slabikář. Pak se tiskárna přestěhovala do Kralic, kde vznikla Bible kralická,“ nastiňuje Marek Buš.

Dnes slouží Luteránka jako lapidárium. Uvidíte v ní originály barokních soch světců, které vás zaujmou svou bílou barvou. Byly vytvořeny z takzvaného mušlového vápence, tedy vápence, v němž se uchovaly usazené pravěké mušle.

V nedělním výletu projdeme interiéry zámku Náměšť nad Oslavou a dozvíme se také o přebudování tohoto sídla prezidentem Edvardem Benešem.


Zobrazit Náměšť nad Oslavou na větší mapě

Spustit audio