Zakázku na 3D radary by měla získat domácí firma, zní z konsorcia českých a slovenských firem

Na ministerstvu obrany se schyluje k další mnohamiliardové zakázce. Půjde o tendr na dodání několika 3D vojenských radarů. Dva radary stejné technologie už v Česku stojí, vláda bude poptávat mobilní verzi tohoto zařízení. Zhruba v půlce roku má být vypsáno otevřené výběrové řízení, což se nelíbí konsorciu českých a slovenských firem.

„Mobilní 3D radar je vojenské zařízení, které slouží k vytváření obrazu o vzdušné situaci. Tyto radary by měly nahradit radary sovětské výroby, které dnes armáda používá a které jsou daleko za svou životností,“ vysvětluje v úvodu rozhovoru s Martinem Veselovským Petr Novák, generální ředitel společnosti RETIA, zástupce česko-slovenské skupiny vyvíjející nový vojenský radar.

Právě česko-slovenské konsorcium firem nyní nesouhlasí s tím, že se ministerstvo obrany na zakázku chystá vyhlásit otevřený tendr. „Jde o otázku přístupu k domácím firmám,“ vysvětluje Petr Novák. „Jsme bezpochyby v obtížné situaci. Vývoj 3D radaru je technicky náročný a bez domácí reference nemáme šanci později uspět v zahraničí.“

Čtěte také

Naráží tím na skutečnost, že není-li konkrétní zbrojní systém zaveden u domácí armády, je bez takovéto reference obtížné prorážet s ním na světovém trhu. „Pro obranné účely je naprosto legitimní zadat zakázku domácí firmě. Pro stát je to výhodné. Dodáme-li radary v uvedeném objevu, přibližně 45 % z celkové sumy, kterou za radary zaplatí ministerstvo obrany, se do rozpočtu vrací formou DPH, odvodů z mezd a tak dále.“

Proč se česko-slovenské konsorcium do náročného vývoje 3D radaru pustilo, byť není jisté, zda v chystaném tendru nakonec uspěje? A kolik by stálo, kdyby český stát oslovil domácí konsorcium a koupil domácí výrobek? I na to se Martin Veselovský Petra Nováka zeptal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.