Zajímavosti o dvouvaječných dvojčatech

20. říjen 2005
Vaše téma

Jak se to přihodí, že se narodí dvojčata jednovaječná už víte - tedy jestli jste poslouchali Vaše téma o dvojčatech před hodinou. A jak vznikají dvojčata dvojvaječná, to se můžete dovědět právě nyní. V současné době přibývá dvouvaječných dvojčat, kdy jedno z dětí je chlapec a druhé děvče. Dětská psycholožka Markéta Rokytová je maminkou takových dvojčat a říká.

Rokytová: Máme ve svém okolí hodně dvojčat, kde se narodí chlapec a dívka, všechny maminky se shodují v tom, že chlapec je myslitel, technik, který potřebuje přijít věcem na kloub, holčička je ta výkonná, stará se o hocha. Myslím, že napro přesně to charakterizovala kamarádka, která má také taková dvojčátka a říkala, že až Toníček ve školce ztratí bačkůrky, tak mu je Karolínka najde.

Jak naznačuje vývoj medicíny, dvojčat přibývat určitě bude. Roste počet umělého oplodnění a to má vliv na počet vícečetného těhotenství. Lékaři rozlišují dvojčata jednovaječná, jedna spermie oplodní jedno vajíčko a dvojvaječná, kdy vajíčko oplodní několik spermií.

Koleška: Dvě vajíčka jsou oplodněná, každá úplně jinou spermií, takže jsou dva jedinci, kteří si většinou nejsou podobní, mohou být i opačného pohlaví a je to přání i mnoha rodičů - mít chlapečka a holčičku. Ti dva jedinci jsou sice stejně staří, ale nemusí se podobat, dokonce byla dvojčata, kde tatínek byl různý, jeden černý a druhý bílý.

Jak by z pohledu své profese a zkušenosti jednovaječného dvojčete vychovával doktor Tomáš Koleška?

Koleška: Určitě tak, jak maminka vychovávala nás, aby všechno dělali spolu. Vím, že jsou názory psychologů, kteří tvrdí, že je potřeba téměř, obrazně řečeno, zabít druhé dvojče, aby se jedinec vyvíjel sám a stával se samostatnou osobností. My jsme to s bratrem odsoudili a tvrdíme opak, že je skvělé mít dvojče a nic bližšího být nemůže.

Dvojčata se sdružují po celém světě, mez nejznámější patří každý rok sraz v Ohiu, kde se před třemi lety sešlo 2750 tisíc párů.

V odpolední části Vašeho tématu o dvojčatech se zaměříme na téma - jak dvojčata vychovávat... a ještě připojíme krátkou anketu Vás posluchačů na téma - život s dvojčaty - píšete - Jsem otcem dvojčat a sám pocházím z dvojčat. Baví mne to a je to hezké. To je jedna odpověď na otázku - jak se vám s dvojčaty žije - druhá zní asi takto - když jedu s dvojčaty po městě, lidé se ohlížejí a dívají se mi do kočárku, trochu mi to vadí, protože si připadám jako exot, ale co nadělám - mám dvojčata.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu