Začíná sice půst, ale nemusíte držet "kulturní" hladovku

15. únor 2002

Nevíte kam o víkendu? Co dělat s volným časem? Vydejte se například na Králický karneval. Kdy? To se dozvíte v našem pravidelném pořadu. Nebudou chybět ani tipy na zajímavé výstavy ve Vsetíně nebo ve Znojmě a ani na ukázku starých řemesel v Přešticích na Plzeňsku.

Popeleční středou skončil masopust a začal čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Příprava je zklidněním před nejdůležitějšími svátky církevního roku. Proto i dnes především doporučíme akce, na kterých si můžete v pohodě a bez stresu odpočinout. Například atmosféru anebo inspiraci můžeme načerpat ve znojemském Domě umění při prohlídce sbírky Velikonočních pohlednic. Jak dodává pracovnice Jihomoravského muzea ve Znojmě Jiřina Jarošová, najdete tam exponáty s nejrůznějšími motivy.

O víkendech má Dům umění ve Znojmě otevřeno jen v sobotu.

Pozvánku masopustovou tu mám přece jenom ještě jednu. Zítra krátce po poledni začíná v Nosálově na Mělnicku tradiční "Nosálovský masopust". Masky do průvody jsou vítány a mají zajištěnu skladkou odměnu. Jak pořadatelé slibují, bude veselo a všeho dostatek.

Práce dvou významných umělců připomíná výstava v plzeňské Galerii Jiřího Trnky. Nabízí knihy, ilustrace a další dokumenty Josefa Skupy a Jiřího Trnky. Expozice s názvem "Jak šel čas" je součástí akcí, které se uskuteční u příležitosti Roku obou umělců - ti jsou totiž neodmyslitelně spjati se západočeskou metropolí.

Legendární zpěvák a herec Jiří Suchý vystavuje v Brně desítky kreseb, fotografií a kostýmních návrhů. Expozice je umístěna ve výstavní síni Biskupského dvora Moravské galerie. Suchý uvedl, že kresby nepovažuje za umělecká díla, ale za projev své šikovnosti.

Vývoj uniforem přibližuje výstava v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. K unikátům patří uniformy československých, francouzských a italských legionářů, ale také generálský šat československého prezidenta Ludvíka Svobody. Expozice obsahuje exponáty od dob habsburské monarchie.

Určitě mi dáte za pravdu, že ohýbaný nábytek je souhra technologie a designu. Naše země má v této oblasti dlouholetou tradici. Na zajímavou expozici se můžete zajet podívat do Okresního vlastivědného muzea ve Vsetíně. Jak dodává kurátorka muzea Hana Jabůrková, výstava představuje bohatství tvarů, nadčasovost designu a také účelovost tohoto druhu nábytku.

Zalyžovat si nebo vypravit se na pěší túru můžete v oblasti Králického sněžníku. Pokud se ale vydáte dnes anebo zítra přímo do Králík, budete svědky jubilejního 40. Králického karnevalu. Podle organizátora Miloslava Černohouse je skutečně se na co těšit.

Stálou expozici řemesel a dvě nové výstavy si o tomto víkendu můžete prohlédnout v Domě historie Přešticka v Přešticích u Plzně. K návštěvě Vás zve vedoucí Věra Kokošková.

Loutkové divadlo Minor z Prahy vás zve na loutkové představení "Kouzelný zvon". Pohádka je o tom, jak malá Zuzanka a středně velký slon našli a vrátili kouzelný zvon přetavený na dělo. Začátek je po oba dny v 15 hodin.

Portréty významných světových politiků, kterým stékají po tvářích slzy, vystavuje Jiří David v Galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze. Svůj nový projekt nazval "Bez soucitu" a chtěl jím naznačit nedostatek emocí v chování lidí, kteří o podobě světa rozhodují. Mezi celkem 17 velkoformátovými fotografiemi návštěvníci najdou třeba plačící prezidenty Spojených států George Bushe, českého Václava Havla, anebo iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Téměř šest desítek autorů se letos zapojilo do šestého ročníku výstavy výtvarných umělců FM Salón na zámku ve Frýdku-Místku. Návštěvníci se mohou těšit nejen na malby a fotografie, ale také na dřevořezby, textilní návrhy a paličkované krajky.

Beatles po jejich posledním koncertě, mladičkou Brigitte Bardotovou s milencem a další hvězdy 60. let zachytil kolem roku 1968 svým objektivem Oldřich Karásek. Snímky z Londýna, jenž byl podle něj v té době středem společenského života, jsou k vidění v Caffeshion v centru Prahy.

autoři: ark , pet
Spustit audio

Více z pořadu