Za nedočerpání miliard korun z evropských fondů může 6 vlád! připomíná ministryně Karla Šlechtová

Česko může v končícím programovém období podle nejhoršího scénáře přijít až o 105 miliard korun na projekty financované z evropských fondů. Alespoň to říká zpráva, kterou v létě zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad. Co na to říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Ohledně NKÚ, tak musím říct, že jsem panu Kalovi napsala ostrý dopis, protože nemá smysl vířit vody po půlroce, kdy já osobně zmíním, že nejkrizovější scénář za nedočerpání je 85 miliard někdy v lednu nebo v únoru. Pan Kala nebo jeho kolegové vyšli z našich materiálů,“ podotýká.

Upozorňuje také na to, že číslo je abstraktní, protože se hodnotí rizikovost všech programů za jednotlivé roky a za celé programové období, tedy 6 vlád, nejenom za poslední rok, kdy působí je ve funkci.

„Měli jsme tu šest vlád, které vládly a zajistily nedočerpání. Opravdu je to moje hlava, která by případně měla padnout za nedočerpání? Ti co mě kritizují, tak dobře ví, že mám velmi dlouhou paměť,“ říká s tím, že je schopna jmenovat důvody i politické objednávky nedočerpání u jednotlivých operačních programů.

Čtěte také

A proč stále nefunguje monitorovací systém? Například ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje na technické problémy. „Ministerstvo průmyslu a obchodu zaspalo zaškolením svých vlastních úředníků,“ upozorňuje, a také naznačuje, že spíše než technický problém může jít o chybu lidského faktoru.


Aktuální odhady činí zhruba 36 až 50 nevyčerpaných miliard za rok 2015

Co všechno obsahovala příprava zákona o veřejných zakázkách? Jaké novinky zákon přináší? A dokáže zabránit korupčnímu prostředí? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio