Za lyžováním Češi míří stále častěji do zahraničí. Porovnáváme ceny skipasů

Lyžařská střediska se plní návštěvníky. Zájem roste o alpská střediska, a to hlavně o Rakousko a Itálii. Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur vyjede v zimní sezoně do ciziny až půl milionu českých lyžařů.

Zahraniční skipasy jsou v porovnání s českými sjezdovkami zhruba o polovinu dražší. V prodejích u cestovních kanceláří jednoznačně vedou italská střediska. Nejvyhledávanější je Livigno a Passo Tonale.

Čtěte také

Ceny se pohybují kolem dvaačtyřiceti eur na osobu a den. V přepočtu jde zhruba o 1200 korun. Podobné ceny mají i rakouská střediska. Mezi nejnavštěvovanější patří například Dachstein, jednodenní skipas tu stojí v průměru kolem 40 ti eur, tedy necelých 1100 korun.


Průměrná cena pobytu v hotelu v Itálii nebo Rakousku na 5 až 6 dní s autobusovou dopravou a cestovní kanceláří se bez skipasu pohybuje okolo 7,5 tisíc Kč na osobu. KATEŘINA PETŘÍČKOVÁ, AČCKA

Jaké ceny čekají lyžaře na domácích sjezdovkách?

Průměrná cena jednodenního skipasu v tuzemsku v hlavní sezoně je 570 korun za dospělého a 400 korun za dítě. Ceníky jednotlivých resortů se ale liší. Třeba jednodenní skipas ve Skiareálu Špindlerův Mlýn vyjde na necelých 900 korun, dětský lístek je zhruba o 300 korun levnější.

V Krušných horách na Klínovci zase lidé zaplatí za jednodenní lyžování 680 korun, podobně jako v Jeseníkách nebo v areálu Lipno. I letos mají lyžaři možnost koupit si celosezónní permanentku. Díky ní můžou využívat 23 horských středisek po celé republice.

Špindlerův Mlýn, lyžování, sjezdovka, lyžaři, vlek

Jde zhruba o 190 kilometrů tratí. Tradičně nejoblíbenější jsou mezi lyžaři už zmíněné Krkonoše. Až 89 procent návštěvníků jsou čeští lyžaři. Přibývá ale i zahraničních návštěvníků, a to hlavně z Polska, Německa nebo Nizozemska. Průměrně tam stráví zhruba tři noci.

autoři: pkr , zus
Spustit audio