Z vyšetřování útoku na Kapitol bude jen záznam o historii, dokázat Trumpovu zodpovědnost je těžké, říká reportér Anýž

Útok příznivců Donalda Trumpa na Kapitol loni v lednu byl podle šéfa vyšetřovacího výboru americké Sněmovny reprezentantů vyvrcholením pokusu o převrat. Jaké má pro takové tvrzení vyšetřovací výbor důkazy? Může kvůli tomu Donald Trump skončit před soudem? Jak vyšetřování útoku na Kapitol vnímají Američané? A jak hluboce je rozdělená současná americká společnost? Hostem Tomáše Pancíře je reportér Hospodářských novin Daniel Anýž.

Sám Donald Trump od začátku a dopředu zpochybňuje výsledky vyšetřování, zpochybňuje celý zvláštní vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů. Opakuje že výbor je zaujatý, že je to jednostranné vyšetřování. Faktem je, že výraznou převahu ve výboru mají demokraté  v desetičlenném výboru jsou jenom dva republikáni, navíc bývalí, protože byli mezitím vyloučeni. Za těchto okolností – je a může to vyšetřování opravdu být nezávislé?

V očích Američanů ne. Demokraté to samozřejmě uznávají jako nutné vyšetřování, které přinese důkazy, jež přinejmenším poslouží k tomu, aby se tahle situace v budoucnu neopakovala, aby byl třeba změněn proces uznávání voleb – o tom se nejvíc mluví a myslím si, že to by mohl být jeden z pozitivních výsledků. Že některé kroky, které musí nastat mezi samotnou volební nocí a konečnou certifikací, budou zjednodušeny nebo zprůhledněny. Aby opravdu nemohlo docházet k tomu, že ten, kdo prohraje, si bude vynucovat to, co chtěl Trump.

Ale na druhé straně máme republikánskou voličskou základnu, kde si – i podle současných průzkumů – dvě třetiny voličů myslí, že volby byly přinejmenším cinknuté. To znamená, že ne všechno tam bylo dobře. Nemusí nutně tvrdit, že by Trump vyhrál, ale velká část z nich si to beztak myslí. Že opravdu byly ty volby podvod.

Čtěte také

Tím se dostáváme k tomu, co vlastně může být výsledkem práce vyšetřovací komise. Je možné a pravděpodobné, že by na základě důkazů, které komise shromáždila za rok své činnosti, mohl Donald Trump skončit před soudem?

Komise vydá závěrečnou zprávu tento rok v září. Pak bude na ministerstvu spravedlnosti, zda vznese nějaké žaloby. A je možné, že to udělá. Já si myslím, že opravdu pevné technické důkazy, které by spojily Trumpovu ruku s rukou demonstrantů, kteří mačkali policisty na schody a na zdi – včera tam svědčila policistka, která byla v bezvědomí, a pak říkala, že uklouzla do krvi – nejsou. Trump by musel být ten, u koho by se ukázalo, že k útoku vedlo jeho jednoznačné velení.

Všechno se dá zpochybnit a zlehčit tak, že postavit silnou žalobu bude docela těžké.
Daniel Anýž

Všechno se dá zpochybnit a zlehčit tak, že postavit silnou žalobu bude docela těžké. Ale i kdyby se tak stalo, v listopadu – dva měsíce po tom, co vyšetřovací výbor vydá zprávu  – budou kongresové volby, a s velkou pravděpodobností vyhrají republikáni. Budou mít kongres, Sněmovnu reprezentantů, možná i senát. A v této atmosféře si těžko umím představit, že by to ministerstvo spravedlnosti – byť nezávislé a vedené demokratickým ministrem spravedlnosti Garlandem – dovedlo do nějakého konce.

Myslím si, že tím nejlepším výsledkem může být, že tady bude záznam pro historii, kde bude zjištěno to, co zjištěno být mohlo, a že dojde ke změně volebních pravidel po volební noci, aby se omezila možnost intruze do procesu. Který je jinak formální – je to opravdu mírové předání moci po prokazatelných vítězných volbách – a tohle bylo poprvé v historii, kdy byla najednou tato skvělá tradice takřka zastavena.

Čtěte také

V médiích stále čteme a slyšíme, jak jsou Spojené státy rozdělenou zemí. Cítil jste to opravdu u běžných Američanů? Je to výraznější, než to bylo v době voleb, tedy v období, od kterého se odvíjí to, o čem mluvíme?

Myslím, že výraznější už to není. Ale ono už to bylo v době voleb hodně rozdělené. Už jsme tady citovali, že dvě třetiny republikánů věří tomu, že jim ty volby byly ukradeny. A to číslo stále drží. Takže ten velký rozkol, který vznikal postupně v americké společnosti od poloviny devadesátých let, byl o volební noci tak masivní, že už se ta propast nemůže nějak rozevírat. I tak je velmi těžká.

Dříve se Američané hádali o politiku jako se hádáme všude, ale pak si to vysvětlili a mohli se dál bavit o jiných věcech. Šlo o to jaké platit daně, jaké mít zdravotnictví a sociální pojištění. Teď se jedna strana nedůvěřivě bojí té druhé, že demokraté, resp. republikáni zemi zničí. To od nich opravdu slyšíte.

Americká historie je vlastně krátká, dynamická, plná dramatických událostí. A vždycky to nakonec dopadlo dobře.
Daniel Anýž

Teď jsem tam mluvil se starším manželským párem, osmdesát plus. Ptal jsem se jich, jestli je to opravdu horší než šedesátá léta. Horší než když se demonstrovalo v ulicích, policie bila demonstranty, byli zastřeleni studenti na univerzitě v Kentu. Řekli, že je to horší, toxičtější. A docela se bojí o budoucnost. Bojí se tzv. studené občanské války. Ta společnost je až takhle ostře rozdělená.

Vidíte někoho nebo něco, co by mohlo alespoň trochu ten příkop zasypat?

Spatřuju naději v té ohromné dynamice americké společnosti. Setkal jsem se tam teď s 98letým bývalým vojákem, dnes veteránem, který letěl s B-17. Jeho poslední nálet byl 26. dubna 1945 na Škodovku. Na to tedy hrdý nebyl, ale podal mi ruku a řekl: „Tady tě drží 150 let americké historie.“ A vyprávěl mi, že jemu jako malému klukovi podal ruku veterán občanské války. A tomuhle veteránovi zase podal ruku veterán z války za nezávislost. Na tom si uvědomíte, jak je americká historie vlastně krátká, dynamická, plná dramatických událostí. A vždycky to nakonec dopadlo dobře.

Čtěte také

Takže doufám, že i tentokrát se blížíme k nějaké katarzi, která možná bude velmi dramatická, ale pak se Amerika zase pohne dál. Nebo když to vezmu klidnějším vývojem – jednou z pozitivních věcí je, že lidé multietnicky vytvářejí partnerství, například Hispánci s bělochy.

Kulturní průrvy i rasové problémy by se snad mohly zahladit. Je to otázka dalších třiceti let, kdy se běloši stanou menšinou. Pro někoho je to hrozba – neumí si to představit – hlavně pro ty bělochy, ale myslím si, že je Amerika ve fázi, kdy je to nevyhnutelné. A je dobře, že to tak bude. Bude to změna, která společnost ovlivní a mohla by ji zklidnit.

Dá se v současném vyšetřování útoku nalézt paralela s aférou Watergate? Jak silná je pozice Trumpa v rámci republikánů? A má šanci v příštích amerických volbách? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , agf
Spustit audio

Související