Novinářka Ciglerová: Trump mohl odcházet jako úspěšný prezident, teď odchází jako hrozba demokracie

Americký Kongres potvrdil zvolení Joe Bidena prezidentem. Kam až je Donald Trump schopen zajít v popírání výsledků prezidentských voleb? A co pro rovnováhu politických sil ve Spojených státech znamená výsledek senátních voleb v Georgii? Vladimír Kroc se ptal specialistky na Spojené státy Jany Ciglerové z Deníku N.

Dokázala jste si představit, že by se mohlo stát to, čeho jsme byli prostřednictvím televizních kamer svědky – záběry, kdy dav vtrhne do Kapitolu?

Nedokázala. A musím říct, že si to nedokázala představit naprostá většina obyvatel Spojených států. Nejsem Američanka, jenom jsem tam žila, ale pro většinu Američanů je to traumatická zkušenost, se kterou se budou muset teprve popasovat.

Jak mohlo vůbec k něčemu takovému dojít, když se Washington na možné nepokoje ve chvíli oficiálního stvrzení výsledku prezidentských voleb chystal?

Čtěte také

Policisté měli být připravení v náležitém počtu, protože bylo jasné, že se Trumpovi fanoušci za prezidentem chystají. Několik týdnů před tím je tam opakovaně zval… Tisíce lidí se před washingtonským pomníkem shromažďovaly od tří od rána. A když měl prezident proslov, tak bylo jasné, jak velký dav je. A ve chvíli, kdy došel ke Kapitolu, tak tam bylo pár roztroušených policistů.

Jak se dá zhodnotit Trumpovo čtyřleté prezidentství? Co přineslo pozitivního?

To je mi na tom celém docela líto, že Donald Trump by nemusel odcházet jako neúspěšný prezident. Měl velmi slušnou ekonomiku, za covid nemůže, může možná za to, jak se vláda k tomu potom postavila. Mohl by říkat: byli jsme úspěšní, ale covid nám to překazil, za devět měsíců jsme vyrobili vakcínu pod mým expertním sborem… Mohl by odcházet jako úspěšný prezident, který nevyvolal žádnou válku, který se – byť to zatím nikam nevedlo – třikrát sešel se severokorejským vůdcem. To žádný prezident před ním neudělal. Místo toho odchází potupen, jako hrozba americké demokracie v době, kdy je napadený Kapitol jeho příznivci tak, jako nikdy před tím v historii.

Co podle vás čeká Donalda Trumpa po 20. lednu?

Především ho čeká splacení 421 milionů, které dluží několika věřitelům. Ti čekali na to, až nebude prezidentem. Čekají ho i nějaká soudní řízení, která se vedla vůči němu a byla pozastavena, protože je úřadující prezidentem. Takže ho čekají nepříjemnosti, zároveň by ho mohl čekat poměrně příjemný život v jeho floridské rezidenci. Nicméně tam ho jeho sousedi nechtějí, tak uvidíme, jak to dopadne.

Jsou Spojené státy zásadně rozdělené? A jsou ohrožené základy americké demokracie? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související