Z Ordinace k hlavní roli. „Miss Hanoi nabídne vhled do vietnamské komunity,“ slibuje Ha Thanh Špetlíková

5. červenec 2018

Do Varů přijela představit snímek Miss Hanoi, popularitu jí ale získala už role zdravotní sestry v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Tu přitom, coby studentka, získala úplnou náhodou. „Nejsem vystudovaná herečka. V Ordinaci jsem před lety měla pouze překládat, pak mě začali přemlouvat, abych tam hrála,“ vzpomíná Ha Thanh Špetlíková v rozhovoru s Janem Pokorným. 

V Ordinaci dnes hraje už šest let. A během nich se jí otevřely dveře k mnoha dalším zajímavým projektům. Už letos v srpnu například do českých kin vstoupí první celovečerní film, v němž Ha Thanh Špetlíková ztvárnila hlavní roli. „Jmenuje se Miss Hanoi a hraju v něm policistku,“ přibližuje herečka.

„Moje postava je policistka, která se dostane k případu, kde původně má pouze překládat… a nakonec se do případu začne víc a víc zamotávat,“ popisuje herečka a také kostýmní výtvarnice. 

Jak slibuje, nepůjde jen o obyčejnou detektivku. „Film nabídne vhled do vietnamské komunity, má postava se v určité chvíli ocitne v situaci, kdy jí nevěří ani Češi, ani Vietnamci. A musí se rozhodnout, jakou půjde cestou.“

Vietnamská komunita je uzavřenější, s každou generací se to ale zlepšuje. I film Miss Hanoi může být krokem k emancipaci, bude mít i vietnamské titulky.
Ha Thanh Špetlíková

„Snímek bude mít i vietnamské titulky. Třeba generace mých rodičů díky tomu půjde po 30 letech poprvé do kina!“

„I vietnamští rodiče se mění, nechali nás vybrat školu a jeli s námi k moři,“ říkají mladí Vietnamci

Mai Lan Nguyen na natáčení

I mladé Vietnamce už známe z večerek, většinou na nás mluví bezchybnou češtinou, jsou totiž už spíš Češi. Nebo své kořeny stále ještě cítí? Jak dokáží své vietnamství prezentovat majoritě? Pozvání do studia přijala Mai Lan Nguyen, studentka produkce na pražské FAMU, která se mimo jiné podílela na filmu Bo hai o životě mladého vietnamského teenagera, a Manh Tuan Nguyen, který založil festival vietnamského jídla „ochutnej Vietnam“.

„Pracujeme, abychom žili“

Jak vlastně žijí skuteční Vietnamci v současném Česku? Stále pracují mnohem víc, než je obvyklé – i když i to už se začíná pomalu měnit. Naštěstí, dodává k tomu Ha Thanh Špetlíková.

„Vidím to na rodičích: než aby jeli na dovolenou, přepočítají si, kolik by je stálo, kdyby neotevřeli. To je zřejmě největší rozdíl mezi generací našich rodičů a námi: rodiče žijí, aby pracovali, my pracujeme, abychom žili,“ shrnuje. 

Ha Thanh Špetlíková se narodila ve Vietnamu, popularitu jí přinesl seriál Ordinace v růžové zahradě. Dnes pracuje jako herečka, kavárnice a výtvarnice.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio