Z hořícího italského trajektu už zachránili více než polovinu pasažérů

29. prosinec 2014

Nejméně jeden člověk zemřel na hořícím trajektu mezi Řeckem a Itálií. Záchranáři z plavidla Norman Atlantic zatím evakuovali asi 330 osob, několik desítek z nich už se dostalo na pevninu. Záchranné práce ztěžuje silný vítr a vysoké vlny. Na lodi bylo podle posledních informací přes 420 cestujících a 55 členů posádky.

Cestující jsou postupně vyzvedáváni do vrtulníků a přepravováni na nákladní lodě, které se pohybují nedaleko místa neštěstí.

„Je bezpečnější je evakuovat pomocí vrtulníků, což je pomalé, než je vystavovat riziku spouštění záchranných člunů a slézání po žebřících z kymácející se lodi na záchranný člun, který se divoce houpe na velkých vlnách. To je obtížné i pro vycvičeného námořníka,“ upozornil námořní kapitán Ctirad Pacák.

Většina pasažérů je z Řecka, další potvrzení jsou z Francie, Německa, Nizozemska nebo Itálie. Trajektem cestovali řidiči kamionů, ale i rodiny s malými dětmi. Lidem, kteří zůstávají na palubě, pomáhá lékařský tým.

Požár se prý rozšířil velmi rychle, podlahy pálily a lidé nemohli zůstat uvnitř. Cestující hlásili, že se jim žárem roztékají podrážky na botách a že před kouřem není úniku. Všichni se proto přesunuli na nejvyšší palubu, kde jsou ovšem už řadu hodin vystaveni dešti a silnému větru.

Padesátka evakuovaných mezitím dorazila na kontejnerové lodi Spirit of Piraeus do italského přístavu Bari. Cestující prý neutrpěli žádná vážná zranění.

„Šéf záchranné operace nás informoval, že jsou na tom zdravotně dobře, ale my samozřejmě všechny vyšetříme a rozhodneme, jestli budou muset být hospitalizováni,“ dodal admirál italského námořnictva Giovanni de Tullio.

Zachránění pasažéři vypovídají, že situace byla velmi dramatická, posádka trajektu prý záchrannou akci nedokázala dobře koordinovat. Jeden člověk zemřel při pokusu skočit z hořící lodi do moře. Voda má v tuto dobu teplotu kolem pěti či šesti stupňů Celsia.

Podle původních neoficiálních informací mohli být na palubě trajektu i čeští turisté, to se ale nakonec nepotvrdilo. „Podle informací z obou našich zastupitelských úřadů jak v Athénách, tak v Římě na palubě nebyli žádní čeští občané,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Evakuace pasažérů z hořícího trajektu Norman Atlantic stále pokračuje. Záchranu komplikuje špatné počasí

Trajekt Norman Atlantic plul z řeckého přístavu Patras do italské Ancony. V garážích začalo brzy ráno hořet a oheň se pak rozšířil do dalších částí lodi. Kapitán poté nařídil opuštění trajektu, záchranné čluny už ale nebylo možné spustit

„Byly tam větry o rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu, vlnobití pět až sedm metrů. To je situace, kdy už spouštění záchranných prostředků je velmi obtížný a riskantní manévr, navíc ta loď je vybavena kombinací záchranných člunů a záchranných vorů,“ vysvětlil Pacák.

Loď vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela přes 80 kilometrů od ostrova Korfu. Trajekt Norman Atlantic po této trase běžně nepluje. Před asi deseti dny prošla loď revizí, při které úřady zjistily šest nedostatků.

autoři: heš , Soňa Dorňáková Stamu , mach , Olga Kořánková , Martin Ježek | zdroj: ČTK
Spustit audio