Z Green Dealu se stal strašák i kvůli některým politikům. Moc alternativ ale nemáme, říká nový ministr životního prostředí

10. březen 2023, aktualizováno

Green Deal je společností přijímán s rozpaky. Proč je nezbytným plánem, který musí přijmout i česká veřejnost? Jaké kroky obnáší a jak se k němu staví vláda? A proč je nutné zřídit nový národní park Křivoklátsko? Na otázky Vladimíra Kroce odpovídal nově jmenovaný minist životního prostředí Petr Hladík.

Proč bývalý prezident Miloš Zeman po vašem setkání čtvrtého ledna nevyhověl návrhu premiéra a odmítl vás jmenovat ministrem? Řekl, že má pocit, že nejste dostatečně kompetentní.

Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Byla to možná jeho taktika, jeho poslední vrtoch. Potom se vyrojila celá řada spekulací, proč to udělal, ale asi jsem nebyl tím hlavním důvodem.

Říkáte, že tzv. Green Deal se dotkne zejména mladých, kteří ho podle vás vítají. Staří se prý nemají čeho bát. Můžete tu myšlenku rozvést?

Chci především zdůraznit, že je to dohoda pro budoucnost, dohoda pro život. Klimatická změna je prostě faktem. Země se otepluje, ve střední Evropě dokonce dvakrát rychleji než na celé zeměkouli. Všichni moc dobře víme, jak vypadaly zimy ještě před 30 lety. Teď se na českých horách skoro nedá lyžovat. V létě jsou velká tepla a sucha, jsou tu lesní požáry, na což jsme byli zvyklí někde ve Španělsku nebo v Itálii, ale v Česku ne.

Čtěte také

Toto je realita a my musíme upravit naše města, obce a zemědělskou a lesní krajinu tak, aby byly odolnější. Jedním z velkých problémů jsou samozřejmě emise CO2. Ty je potřeba snížit. Nastolujeme proces odchodu od uhlí, od fosilních paliv, a je velkým úspěchem České republiky, že dokázala v předsednictví Rady EU vyjednat taková pravidla, aby celá Evropa a především Česko měly dostatek finančních prostředků na to, abychom tento proces zvládli.

Každý, kdo si vymění okna nebo nainstaluje fotovoltaiku, se účastní Green Dealu.

Proč se u nás, alespoň pro část veřejnosti, stal z toho zeleného údělu strašák?

Protože v Česku máme mnoho pesimistů a populistických politiků, jsou jimi už bývalí prezidenti Miloš Zeman nebo Václav Klaus i celá řada dalších politiků. Je asi přirozené bát se něčeho, o čem nemám dostatek informací, tak to má asi každý z nás. Je naší odpovědností, jak vlády České republiky, tak ministerstva životního prostředí, abychom dokázali dostatečně vysvětlit, proč tyto kroky děláme, jakým způsobem je děláme a jak ovlivní naši budoucnost.

Ten schválený balíček opatření přinese obrovské množství peněz, nejenom na zateplování nebo výměnu kotlů, ale také sociálně klimatický fond, který bude znamenat to, že nikoho se nemůže tato transformace dotknout tak, aby zchudl nebo na tom byl jinak než nyní. Dnes už každý, kdo si vymění okna, zateplí, nainstaluje fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, se účastní té transformace a Green Dealu, protože pomáhá uspořit energie. A právě úspory energií jsou důležitým parametrem této transformace.

Čtěte také

Když jste ale mluvil o těch politicích a pesimistech; jak velkou podporu očekáváte ve vládě? Sám premiér Petr Fiala z Green Dealu nevypadá zrovna nadšený, alespoň v některých směrech, a někteří přední politici ODS jsou ostrými kritiky té koncepce.

Já vycházím z vládního programového prohlášení, to je shoda všech pěti koaličních stran, která jasně říká, že Green Deal vnímáme jako potenciál pro Českou republiku, potenciál pro změnu energetiky, transformace hospodářství, a celá vláda to takto bere. 

Je naší odpovědností, abychom dokázali ty obrovské finanční prostředky využít ke změně energetiky, aby jich dokázali využít všichni obyvatelé, občané, vlastníci nemovitostí, ať už rodinných nebo bytových domů. Není to tak, že by k tomu vláda byla skeptická, naopak to vnímá jako příležitost.

Chceme představit kampaň, která bude vysvětlovat změnu klimatu a jak s ní bojovat.

Jak chcete jako ministr oslovovat veřejnost a vysvětlovat, že se nemáme čeho bát a možná, že ani nemáme na vybranou?

Pokud chceme na této planetě dál žít a předat naši zemi našim dětem a vnukům, tak moc alternativ nemáme. Zároveň ale máme technologickou výhodu, máme obrovské množství finančních prostředků a máme velkou šanci to zvládnout.

Chceme také představit kampaň, která bude vysvětlovat, co znamenají změny klimatu, jak se změnou klimatu bojovat v kontextu dalšího nevyužívání fosilních paliv a v kontextu zvětšení odolnosti našich měst.

Jak chce nově jmenovaný ministr životního prostředí motivovat Čechy k tomu, aby investovali do elektromobilů? Proč je podle něj důležitý vznik Národního parku Křivoklátsko? A jak plánuje zvyšovat odolnost měst? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , vpl

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.