Jednání k NP Křivoklátsko by v tuto chvíli nic nepřinesla, chceme se seznámit s alternativou, říká starosta. Žádná neexistuje, míní Hladík

28. únor 2023

Někteří starostové Křivoklátska se po bojkotu schůzky z minulého týdne v pondělí setkali s náměstkem ministra Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), aby probrali připomínky obcí k záměru státu vyhlásit národní park. „Jsem na ministerstvu nový a chci nastavit komunikaci. Proto jsem jel na Křivoklátsko,“ vysvětluje Hladík. „Máme zájem komunikovat, termín schůzky byl ale zvolen narychlo a nebyl s námi komunikován,“ reaguje starosta obce Běleč a člen Svazku obcí Křivoklátsko Lukáš Kocman. 

Starostové z Křivoklátska si dlouhodobě stěžují na to, jak s nimi o záměru vyhlásit nový národní park ministerstvo životního prostředí komunikuje. S tím Hladík nesouhlasí. Ministerstvo se podle něj snaží o komunikaci desítky let.

Čtěte také

„Záměr vyhlásit Národní park Křivoklátsko není nový. Už když se za komunistů zřizovala chráněná krajinná oblast, hovořilo se o tom, že část nejdůležitějších lesních ekosystémů by měla být chráněna národním parkem. Po revoluci bylo několik iniciativ a kolem roku 2009 nebo 2011 už byl napsaný zákon a proces vyhlašování byl ve druhém čtení ve Sněmovně,“ připomíná.

Zhruba polovina starostů v obcích Křivoklátska je podle něj ve funkci řadu let. Jaká byla jejich dosavadní komunikace s ministerstvem, ale neumí posoudit. Opakuje, že chce komunikaci nastavit.

„Přijel jsem na Křivoklátsko, potkal jsem se s některými starosty, potkal jsem se s obyvateli, zašel jsem do hospody, mluvil jsem s lidmi. Ministerstvo životního prostředí chce se starosty vyřešit každou jejich připomínku k chystanému národnímu parku,“ zdůrazňuje.

Klade to na mě jednoduchý dojem, že starosta Kocman si toto vzal jako nějakou osobní ambici, útok na ochranu přírody a krajiny.
Petr Hladík

Starosta slova náměstka ministra životního prostředí vítá. Zástupci obcí podle něj samozřejmě mají zájem komunikovat. Chtějí ale zatím počkat.

„Termín schůzky k vyhlašování parku, na kterou zval náměstek ministra, byl zvolen narychlo, nebyl s námi vůbec komunikován. Mnoho starostů si nedokázalo změnit své pracovní kalendáře, včetně mě. V tuto chvíli jsme ve správním procesu, čekáme na vypořádání námitek a zároveň se chceme seznámit s tou alternativou. To znamená, že důvodů je několik a v tuto chvíli by jednání nepřinesla nic nového,“ naznačuje Kocman.

Čtěte také

Hladík tomu prý nerozumí. „Klade to na mě jednoduchý dojem, že starosta Kocman si toto vzal jako nějakou osobní ambici, útok na ochranu přírody a krajiny.“

„Velmi mě to mrzí. Je to jeho osobní iniciativa, jak jsem vnímal od starostů. Není to obvinění, je to prostě fakt, protože neexistuje žádný racionální důvod, proč národní park odmítat. Protože pro obyvatele obcí a lidi, kteří v nich žijí, se po vyhlášení národního parku nezmění vůbec nic,“ zdůrazňuje.

Alternativu nevidím

Hladík opakuje, že je připraven, stejně jako kolegové z ministerstva životního prostředí, na každodenní komunikaci.

„Budeme pokračovat v individuální komunikaci jak se starosty, tak s obyvateli obcí Křivoklátska. My se domníváme, že neexistuje žádná alternativa. Pan starosta o nějaké pořád hovoří. Já ji nevidím,“ naznačuje.

Předpokládáme, že je to jenom změna v rámci vnitřní struktury lesů. V podstatě by se jednalo o změnu lesní správy Křivoklát na lesní závod.
Lukáš Kocman

Kocman v této souvislosti připomíná, že koncem loňského roku na jednání u kulatého stolu v rámci výboru životního prostředí v Poslanecké sněmovně generální ředitel Lesů ČR inormoval, že organizace má připravený alternativní návrh ve vysokém stupni rozpracovanosti.

„My jsme v rámci našeho nově vznikajícího Svazku obcí Křivoklátska požádali o představení toho návrhu a měl by být komunikován právě na našem ustavujícím sněmu. Předpokládáme, že to bude ve formě, v jaké už jsme to naznačovali. To znamená, že je to jenom změna v rámci vnitřní struktury lesů. V podstatě by se jednalo o změnu Lesní správy Křivoklát na lesní závod,“ popisuje.

Čtěte také

Hladík prý nechápe, o čem starosta hovoří. Připomíná, že Lesy ČR vzaly zpět svoje námitky a připomínky a s návrhem vyhlášení nového parku Křivoklátsko souhlasí.

„Stejně tak minulý týden oznámily, že čtyři z devíti honiteb, kde končí nájemní vztah, si vezmou do své režijní správy. To znamená, všechny kroky jak ministerstva životního prostředí, tak ministerstva zemědělství směřují k postupnému procesu ochrany lesních ekosystémů. Jde především o ochranu biodiverzity lesních ekosystémů a umožnění ponechání části přírody volné sukcesi. Je to velká příležitost pro obce, pro obyvatele,“ naznačuje náměstek ministra životního prostředí, kterého má 10. března do funkce ministra jmenovat zvolený prezident Petr Pavel.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.