Z Albertova do Evropy: 17. listopad na Radiožurnálu

31. prosinec 2012
Zblízka

Proč studenti naplánovali pochod na listopadový pátek před 20 lety a co bylo jejich cílem? Jací byli tenkrát a jací jsou dnes lidé, kteří protestovali? Proč se ke studentům přidala veřejnost a disent? Jak vzniklo Občanské fórum a co se dělo na jednáních s tehdejší komunistickou vládou? Kdo přišel s plánem "Havel na Hrad"? Na Radiožurnálu den po dni o tom, jak jsme zase získali svobodu.

Celý rok 1989 provázely demonstrace a protesty, které vyvrcholily 17. listopadem. Ale všechno začalo mnohem dřív. V říjnu 1939 demonstrovali studenti proti Protektorátu Čechy a Morava. Při protestech nacisté zastřelili českého studenta Jana Opletala, po jeho pohřbu (15. 11.) zavřeli 17. listopadu české vysoké školy a popravili devět studentů. V roce 1941 pak byl v Londýně tento den vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. V pátek stejného data roku 1989 si jej opět připomněli naši vysokoškoláci.

Původně plánovali pokojnou demonstraci právě při příležitosti 50. výročí studentských manifestací v Protektorátu Čechy a Morava na začátku 2. světové války. Z pražského Albertova a Vyšehradu se vydali na Václavské náměstí. Tam, na Národní třídě, ale byli zastaveni kordonem policistů a násilně vyháněni. To vše vedlo k dalším protestům studentů, ke kterým se brzy přidala i veřejnost a společně vystupovali proti komunistickému režimu. Pád vlády a nastolení demokracie - to vše v klidu, bez extrémního násilí a obětí. To byla naše sametová revoluce.

Sváteční den 17. listopadu1939 - němečtí okupanti uzavřeli české vysoké školy
1941 - v Londýně Mezinárodním studentským sněmem vyhlášen Mezinárodní den studentstva
1969 - začala vyjednávání SALT I mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem (rozhovory o omezení strategických zbraní)
1989 - demonstrace studentů u příležitosti 50. výročí studentských manifestací v Protektorátu Čechy a Morava
1990 - Den boje studentů za svobodu a demokracii (významný den ČSFR)
2000 - Den boje za svobodu a demokracii (státní svátek ČR, od 2001 také na Slovensku)Katolický kalendář:
Svatá Alžběta Uherská (také Durynská), uherská princezna, po ovdovění se věnovala péči o chudé

Co se dělo na cestě z Melantrichu na Hrad

Od 16. listopadu do 29. prosince 2009 bude Radiožurnál vysílat cyklus příspěvků, které den po dni mapují dění před 20 lety. Uslyšíte převážně záznamy z bohatého archivu Českého rozhlasu. Cyklus Stalo se před dvaceti lety bude rozdělený do dvou částí, na období od 16. do 29. listopadu a od 30. listopadu do 29. prosince.

16.-29. listopadu:
V této době před 20 lety se dramatické události odehrávaly každý den. Radiožurnál proto bude celé dva týdny vysílat v premiéře a repríze souhrnný příspěvek z dění celého dne a dále zvláštní příspěvek, který do hloubky rozebere nejdůležitější událost dne.

16. listopadu příspěvky shrnou situaci před 17. listopadem a 29. listopadu tato část skončí rozhodnutím Federálního shromáždění, které zrušilo vedoucí úlohu komunistické strany v Ústavě ČSSR.

30. listopadu - 29. prosince:
Situace v zemi se postupně uklidňovala, události se neodehrávaly se stejnou intenzitou každý den. Soustředíme se proto na data nejvýznamnějšího dění. Cyklus logicky vyvrcholí 29. prosince, kdy před 20 lety byl prezidentem Československé federativní republiky zvolen Václav Havel.

Logo

Hosté Dopoledního Radiožurnálu k výročí 17. listopadu

V říjnu Radiožurnál zahájil sérii rozhovorů s hosty, kteří byli nějakým způsobem zapojeni do událostí kolem 17. listopadu. V současné době je můžete slyšet jednou týdně, před 17. listopadem budou zváni do Víkendového a Dopoledního Radiožurnálu tři po sobě jdoucí dny.

Osobnosti, které jste už slyšeli nebo uslyšíte ve vysílání Radiožurnálu:
Valtr Komárek, prognostik; Fedor Gál, sociolog; Václav Bartuška, někdejší studentský vůdce; Karel Weinlich, rozhlasový režisér, vůdčí osobnost Občanského fóra v tehdejším Čs. rozhlasu; Vlasta Chramostová, herečka a bývalá disidentka; Šimon Pánek, někdejší studentský vůdce.

Do debat o 17. listopadu pozveme také další osobnosti včetně prezidenta Václava Klause.

Cesty ke svobodě v reportážích a rozhovorech

Zahraniční redakce už od října vysílá dva cykly pořadů věnovaných 20. výročí demokratických režimů v Evropě. Každou středu večer je to osmidílný seriál Cesty ke svobodě, kdy v komponovaných 25minutových blocích mluvíme o nástupu demokracie v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Východním Německu. V závěru celého cyklu se v diskusi u kulatého stolu zamyslí přední historici zabývající se pádem komunismu a přechodem k demokracii.

Souběžně Radiožurnál vysílá rozhovory s významnými zahraničními osobnostmi, které se zasloužily o demokratizaci v Evropě. Jsou jimi například Ján Čarnogurský, Hans Dietrich Genscher, Lech Walesa a další.

Od 9. do 13. listopadu - Totalita Zblízka v 9.10
Příběhy, vzpomínky, osudy. Zblízka uslyšíte pět exkluzivních reportáží, pět různých pohledů na 40 let totality. V repríze je uslyšíte v Odpoledním a Nočním Radiožurnálu.

Bývalý mukl znovu nahlédl do Věže smrti
Cesta na Západ pancéřovým vozem skončila střelbou
Rušička - nedílná součást vysílání ze zahraničí
Západní hudba? Místo do obchodu na černou burzu
Když severní Čechy dusil smog

Sobota 14. listopadu - "Už je to tady" - koncert k 20. výročí listopadových událostí

Naživo od 19.55
Dvouhodinový slavnostní večer s koncertem k 20. výročí politických změn v Československu a pádu železné opony v přímém přenosu Radiožurnálu. Večer v kostele Svaté Anny v Praze pořádá Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, FORUM 2000 a Knihovna Václava Havla. Spolu s námi můžete zažít jedinečnou atmosféru této slavnostní události a užít si vystoupení Suzanne Vega, Lou Reeda, Joan Baez, Renée Fleming a dalších domácích i světových osobností. Uslyšíte také vyjádření George Sorose, Andreje Glucksmanna a prezidenta republiky Václava Klause. Přímý přenos slavnostního koncertu "Už je to tady" moderují Hana Hikelová a Jan Pokorný.

Pondělí 16. listopadu - Příběhy 20. století a výstava My jsme to nevzdali

V cyklu Příběhy 20. století uslyšíte osm příběhů, osm vyprávění, osm postojů k Listopadu 1989. Připomínáme si 20 let od pádu železné opony, 20 let svobody. O své vzpomínky se s vámi podělí například partyzánská spojka a bývalý politický vězeň z 50. let minulého století Leopold Färber, písničkář Vladimír Merta, Ivana Janů, ústavní soudkyně České republiky, katolický kněz a politický vězeň z 50. let Oto Mádr, malíř a sochař Olbram Zoubek a další. Příběhy 20. století uslyšíte na Rádiu Česko a na Radiožurnálu. Nejen tyto příběhy se staly součástí výstavy My jsme to nevzdali, kterou až do konce listopadu můžete navštívit v Galerii Rudolfinum.

Logo

Nová kniha Příběhů 20. stoletíV komunismu jsme žít nechtěli je volným pokračováním úspěšné knihy Kruté století autorů Adama Drdy a Mikuláše Kroupy. Tematicky čerpá z historického cyklu Příběhy 20. století, který připravuje Český rozhlas - Rádio Česko ve spolupráci s Občanským sdružením Post Bellum.Životní osudy válečných veteránů, odbojářů, vězňů komunistických i nacistických lágrů a kriminálů, ale také jejich dozorců, příslušníků nebo spolupracovníků komunistické tajné policie či bývalých členů KSČ.V knize jsou použity osobní vzpomínky a archivní materiály svědků událostí, které určovaly naše životy a o kterých se do roku 1989 nesmělo mluvit buď vůbec, nebo byly prezentovány zkresleně.V komunismu jsme žít nechtěli si můžete koupit ve vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a. s.Autogramiáda knihy se koná ve čtvrtek 26. listopadu od 16.30 hodin v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu a České televize (Vinohradská 13, Praha 2).

Vysílání Radiožurnálu 17. listopadu 2009

Po celý den můžete poslouchat reportáže a rozhovory z Cest ke svobodě, přímé vstupy a příspěvky z akcí pořádaných k výročí sametové revoluce v celé republice.

Ranní interview v 7.50
rozhovor s aktérem 17. listopadu 1989

Ranní interview v 8.50
rozhovor s historikem k 60. výročí 17. listopadu 1939

Dopolední Radiožurnál
Hostem Radiožurnálu bude Marta Kubišová. Uslyšíte také o historickém pozadí událostí roku 1939, pohřbu Jana Opletala a uzavření vysokých škol, vrátíme se i k historickým reáliím událostí roku 1989.

Logo

Polední Ozvěny dne a Radiofórum v 18 hodin
I v den státního svátku vysíláme oba hlavní publicistické bloky. Na jejich zpravodajskou část naváže komponovaný příspěvek, který retrospektivně přiblíží události před 20 lety. Uslyšíte názory tehdejších prorežimních a v kontrastu k nim disidentských novinářů. Následovat bude beseda s aktéry tehdejších událostí a s odborníky.

Odpolední Radiožurnál
V průběhu celého odpoledne uslyšíte příspěvky k historickým událostem 17. listopadu jak z období okupace, tak z doby změny politického klima v našich zemích v roce 1989. Na ně naváže soutěž pro posluchače právě na téma 17. listopadu.

Dvacet minut Radiožurnálu
Hostem Hany Hikelové bude prezident České republiky Václav Klaus.

Po celý den bude Radiožurnál vysílat ve spolupráci s regionálními stanicemi a se zpravodajem na Slovensku o všech hlavních připomínkových akcích k 17. listopadu. Soustředí se v nich na mnohatisícový pochod po stopách někdejší demonstrace z Albertova na Národní třídu, na konferenci Cesta z okovů v Senátu ČR a na další akce v Praze, v celé republice i na Slovensku.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio