Windows XP jsou v prodeji, náramkový počítač ale využívá Linux

29. říjen 2001
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o novém náramkovém počítači používajícím kupodivu operační systém LINUX nebo o nevídané zahraniční investici do české počítačové firmy. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu mini PCI od Václava Vinkla.

Novinky:

V minulém týdnu proběhlo dlouho očekávané slavnostní uvedení nové verze operačního systému Windows XP. Ani tentokrát se neobešlo bez výtek - jde především o integraci dalších pokročilých služeb, jež dostává uživatel systému v ceně a které prý mohou připravit konkurenci o zákazníky. Rekordní jsou náklady na propagaci nového systému - dosáhly výše 250 milionů dolarů.

Nevídanou investici 2 milióny 300 tisíc dolarů - přináší na český trh informačních technologií společnost Systinet, která poskytuje software pro pro vývoj a integraci aplikací prostřednictvím Internetu. Peníze od investorských firem budou využity i na otevření poboček této české firmy v britském Cambridge a americkém Massachusetts. Bez zajímavosti není ani to, že zakladatelem Systinetu je úspěšný český podnikatel Roman Staněk, který je známý prodejem své firmy Netbeans společnosti Sun Microsystems.

Společnost IBM ve spolupráci s japonským výrobcem hodinek Citizen představila prototyp náramkového počítače WatchPad. Má rozměry 65 x 46 x 16 milimetrů a váží pouhých 43 gramů. Zajímavé je, že jeho operačním systémem je Linux. Využívá 32bitový procesor ARM s frekvencí 74 MHz. Pracuje s vnitřní pamětí 8 MB RAM a s 16 MB operační paměti.

Encyklopedie:

V počítačovém světě přibývá názvů nových zařízení. Na jedno narazíme kupodivu i uvnitř už tak dost stěsnaného prostředí jakým je vnitřek notebooku. S tím, jak se například modemy (ale i video karty) začaly integrovat už i do nich, objevila se varianta velkých karet typu PCI, které známe už ze stolních počítačů, kde obstarávají přístup k dalším vnitřním zařízením.

A takto vidí nový název - "mini pí sí áj" - odborník, Václav Vinkl ze společnosti Dell.

"MINI PCI technologie umožňuje integrovat do těla notebooku především prvky potřebné pro vnější komunikaci - jako je síťová karta nebo modem, případně i pokročilé bezdrátové technologie. Mini PCI karta je svým charakterem velmi podobná PCI technologii využívané v klasických desktopech - s tím, že je optimalizovaná směrem k výrazně menším rozměrům a nižší spotřebě energie a navržená tak., aby ji bylo možné umístit i do stále menších prostor moderních notebooků a subnotebooků."

autoři: jkr , ark , pah
Spustit audio

Více z pořadu