Washingtonské školačky milují dcery prezidenta

Děvčátka ve Washingtonu mají letos nové modly. Staly se jimi dcery prezidenta Obamy - sedmiletá Sasha a desetiletá Malia. Dostávají od svých vrstevnic dopisy, a kdyby je školačky ve Washingtonu a okolí mohly v Bílém domě navštívit, procesí by zřejmě nebralo konce.

"Napsala jsem jim dopis, abych se zeptala, jestli je to pro ně tady hodně těžké, protože se musely přestěhovat z Chicaga," říká mi desetiletá Sophie, žačka 4. třídy základní školy na washingtonském předměstí Bethesda. Dozvěděl jsem se o ní z článku ve Washington Post, který ji vykreslil jako vzorovou obdivovatelku prezidentských dcer.

A protože se s její maminkou čirou náhodou znám, stačilo zavolat a Sophie mi udělila exkluzivní rozhovor. "Jsou tady nové a já také, protože jsem zatím bydlela v Brazílii," říká Sophie. Její maminka Kathy totiž pracuje pro Světovou banku a do Washingtonu se vrátila po mnoha letech v zahraničí.

"Zná ve škole mnoho dětí, které Sashe a Malii napsaly. Pro Sophie a její vrstevnice jsou prezidentské dcery nejčastějším tématem konverzace," uvedla Kathy.

Povídají si o tom, jak by si s nimi hrály a jaká by to byla legrace, kdyby se s nimi mohly setkat. Sasha a Malia Ombamovy se pro své vrstevnice a možná i některé vrstevníky staly prostě osobnostmi první kategorie. Dosvědčují to hromady dopisů, které do Bílého domu dostávají, a plakáty s jejich podobiznami v dívčích pokojíčcích.

Určitě mají mnoho obdivovatelek i jinde ve Spojených státech, ale v hlavním městě je zřejmě dívčí obamománie nejsilnější. Při troše štěstí koneckonců není tak úplně nemožné, že dívky své vzory opravdu uvidí. Chodí sice do soukromé školy, ale to není ve Washingtonu nic moc neobvyklého.

Sophiina maminka Kathy na obdivu, který prezidentské dcery přitahují, nevidí nic škodlivého. Naopak. "Vypadají jako normální zdravé děti a je skvělé, že se děti v tomhle věku shlédly právě v nich, a ne nějakých hollywoodských celebritách," říká Kathy.

Mně se mimoděk vybaví vzpomínka na českou obdobu takové dívčí mánie z osmdesátých let minulého století. České a moravské dívky ve věku od školky po čtvrtou nebo pátou třídu tenkrát sbíraly céčka. Písnička Holky z naší školky zněla tak často, že jsem ji nemohl ani jako teenager s úplně jiným hudebním vkusem dostat z uší, ani když jsem šel spát.

Věhlas zpěváků Hložka s Kotvaldem sice nepřesáhl hranice Československa, ale doma kralovali. Je to možná trochu vzdálený příměr, ale přesto nemohu než dát Kathy za pravdu v tom, že je lepší, když se její desetiletá dcera shlédne v někom, jako jsou Sasha a Malie Obamovy.

Sophie - obdivovatelka Obamových dcer

Sophie navíc dává najevo, že její zájem není povrchní a že se dokáže vcítit do jejich pocitů, nebo si to aspoň myslí. "Bydlet v Bílém domě musí být strašidelné, jsou tam přece na stěnách obrazy všech těch zachmuřených prezidentů, kteří na vás koukají, ať jdete kam jdete, a to nemůže být nic příjemného," soudí Sophie.

autor: vpo
Spustit audio