Významný objevitel, nebo proklínaný kolonizátor? Současná Británie hodnotí Jamese Cooka rozporuplně

James Cook byl jedním z nejvýznamnějších britských mořeplavců a objevitelů. Jeho plavby a vědecké práce o nich výrazně posunuly znalosti o tehdejším světě. Od jeho první plavby letos uplyne 250 let, a tak si osobnost mořeplavce v Londýně připomínají velkou výstavou v Britské knihovně.

Na zažloutlém výkresu je rychlými tahy tužkou načrtnuto bachraté zvíře s krátkýma předníma nohama a mohutným ocasem. Dívám se na první zobrazení klokana evropským malířem. V roce 1770 jej nakreslil Sydney Parkinson, umělec, který byl na palubě první výpravy Jamese Cooka.

Čtěte také

„James Cook je dnes v Austrálii známější než doma. Zároveň je tam považován za postavu velmi kontroverzní. Tím, že připlul do Austrálie, umožnil následné osídlení tohoto kontinentu Brity a stal se tak symbolem kolonialismu,“ říká kurátor William Frame.

Jak viděl svět James Cook a jeho posádka?

Zasadit velkého objevitele 18. století do současného rámce se pokouší velkolepě pojatá výstava v Britské knihovně. K vidění jsou na ní lodní deníky psané Cookovou rukou, mapy, které sám kreslil, i zobrazení do té doby neznámých krajin a tvorů, které Cookovy výpravy přivezly.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbritishlibrary%2Fposts%2F10156518714867139&width=500" width="500" height="771" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Výstava ovšem představuje i další unikáty, například kresby polynéského vysokého kněze a navigátora jménem Tupaia, který se připojil ke Cookově výpravě na Tahiti a plavil se s ním do Austrálie.

Na jednoduché kresbě jsou vidět válečné lodě, typický polynéský dům a palmy. Svojí jednoduchostí připomíná kresba japonské dřevoryty. „Právě to, jak se Tupaiovo vidění se liší od evropských malířů, je na jeho díle jedinečné,“ hodnotí kurátorka Laura Walkerová.

Tajemství Cookova života a smrti

James Cook strávil na třech svých objevitelských platbách celkem deset let. Na své poslední cestě zahynul během konfliktu s domorodci na Havaji.

Kresba z Tahiti od Tupaia

„Cookova smrt je téma, které se později stalo častým námětem obrazů. Přesto vlastně přesně nevíme, co a jak se tehdy událo. I očití svědkové se rozcházeli ve svých výpovědích,“ vypráví kurátor výstavy William Frame.

„Je to stejné jako s Cookovým odkazem, každých padesát let se na něj díváme jinak,“ dodává.

Čtěte také

Jak se tedy na Jamese Cooka dívají současní britští historici? William Frame soudí, že na různé aspekty jeho života bude vždy mnoho různých pohledů: „Snažili jsme se je představit na výstavě tak, aby si lidé mohli udělat svůj vlastní názor.“

Takto John Webber zachytil Havaj v roce 1777

Rozporuplný odkaz velkého mořeplavce

James Cook pro západní svět objevil a zmapoval velkou část Pacifiku. Na palubě měl vždy přední vědce i malíře, kteří přispěli k rozšíření poznání.

Měl ale trochu smůlu, protože byl první. Vina za následnou kolonizaci padá na jeho hlavu. Jestli oprávněně, na to si musí návštěvníci výstavy v Britské knihovně udělat názor sami.

autor: jma
Spustit audio