Vývojáři na stopě koronaviru. Mapy v mobilu upozorní uživatele, že se mohl dostat do kontaktu s nákazou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Mapy v mobilu (ilustrační snímek)

Riziko nákazy koronavirem můžete snížit nově také tím, že si zapnete sdílení své polohy v telefonu. Společnost Seznam.cz totiž připravila aktualizaci své aplikace Mapy.cz, která vás nově umí upozornit na to, jestli jste se už náhodou nepotkali s někým nakaženým covidem-19.

Seznam využívá takzvané polohové historie svých uživatelů, kteří mu k tomu dají souhlas. Podle toho, kde jste se pohybovali, pak algoritmus vypočítá, jestli jste se po nějakou dobu nevyskytovali v kritické vzdálenosti od někoho nakaženého.

Aby aktualizace správně fungovala, potřebuje samozřejmě také data lidí pozitivně testovaných na covid-19. Vývojáři proto připravují portál, kde se tito lidé můžou přihlásit a svá pohybová data sdílet. A to i v případě, že ještě nemají výsledek testu, ale zaznamenali už příznaky onemocnění.

Data pouze anonymní a dobrovolná

„Pomocí polohové historie začneme vytvářet seznam kontaktů, s kým se mohli dostat do styku, samozřejmě bez konkrétní identifikace nakaženého člověka,“ vysvětluje manažer týmu Mapy.cz Martin Jeřábek.

Aplikace využívá data anonymně a pracuje jen s dobrovolně poskytnutými informacemi. Oficiální údaje o jednotlivých nakažených například z hygienických stanic a zdravotních ústavů kvůli ochraně údajů používat nemůže.

Podle Martina Jeřábka teď ale vývojáři pracují na tom, aby uživatelé mohli nahrát svoji polohovou historii třeba i z konkurenční aplikace Google Maps.

Jak se zapojit?

Svá data už pro účely nové aktualizace poskytlo přes 750 tisíc uživatelů. Abyste se mohli také zapojit, musíte si aktualizovat aplikaci, která vás po otevření přivítá výzvou „Pomozte nám zastavit šíření koronaviru“. Poté vám dá na výběr, zda souhlasíte s využitím dat o poloze, nebo chcete toto rozhodnutí nechat na později.

Pokud souhlas potvrdíte, v aplikaci se objeví informace, že sdílíte svoji polohu a zda algoritmus na základě dostupných dat z vašeho telefonu vypočítal, jestli jste se dostali do blízkosti pozitivně testovaného člověka. Souhlas se sdílením polohy můžete kdykoliv ukončit v nastavení aplikace.