VYSÍLALI JSME: speciál Radiožurnálu o povolebním vyjednávání a situaci v ČSSD

Co se děje v ČSSD, tedy straně, která vyhrála v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny? Jde ve sporu Michala Haška s Bohuslavem Sobotkou skutečně o puč, nebo o sebereflexi? Také o těchto tématech debatoval moderátor Jan Pokorný s komentátorem Petrem Nováčkem a politologem Lukášem Jelínkem.

„Puč je silné slovo,“ míní Lukáš Jelínek s tím, že o případném odvolání předsedy sociální demokracie by měl rozhodnout Ústřední výkonný výbor. Volby se podle něj hrají na dva poločasy – nejprve je třeba reflektovat výsledky voleb a poté se jedná o vládě.

„Jde o hloupost, dobrodružství, ke kterému se uchýlila část sociální demokracie,“ soudí Petr Nováček. „Hned den po volbách se pokusit zaříznout předsedu? To je něco neuvěřitelného,“ domnívá se a připomíná dlouhou historii sociální demokracie na českém území.

Čtěte také

Hosty speciálu byli Michal Hašek, statutární místopředseda ČSSD, Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, Vojtěch Filip z KSČM, Věra Jourová z hnutí ANO, Miroslav Kalousek z TOP 09, Miroslava Němcová z ODS, Tomio Okamura z hnutí Úsvit a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

„Včerejšek beru jako začátek sebereflexe,“ vysvětlil Michal Hašek, statutární místopředseda ČSSD, s tím, že jde o vnitřní věc sociální demokracie.

„Michal Hašek by měl s paralelní iniciativou skončit,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka, předseda sociální demokracie, s tím, že hodlá pokračovat v úsilí o sestavení vlády. „Svolám Ústřední výkonný výbor ČSSD a budu chtít podporu,“ dodal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip soudí, že by bylo dobré, kdyby sociální demokraté nechali vnitrostranické boje na dobu po skončení povolebního mumraje. „Komplikují to nejen sobě, ale i všem stranám, které se dostaly do Poslanecké sněmovny,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Věra Jourová z hnutí ANO připomněla, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš se dohodl na jednání s Bohuslavem Sobotkou.

„Sociální demokracie se musí věnovat sestavení akceschopné vlády,“ zdůrazňuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který pokládá spor v ČSSD za nešťastný. K němu se přidává Miroslava Němcová z ODS. „Doufám, že se nenaplní scénář předčasných voleb,“ zamýšlí se.

„Zahajujeme jednání. Jaroslav Novák z naší strany se má dnes setkat se zástupci ČSSD. Tuším, že nejde o Bohuslava Sobotku,“ popisuje Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit.

A s kým bude jednat KDU-ČSL? „Nebudeme se účastnit žádných jednání, dokud se nevyjasní situace v ČSSD,“ odpovídá předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek. „Uvidíme, zda nedojde ke štěpení sociální demokracie,“ dodává.

Jak komentátor Petr Nováček a politolog Lukáš Jelínek hodnotí postoje jednotlivých stran? To se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Celý speciál si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio