Výročí sametové revoluce se po celé republice slaví nabitým kulturním programem

15. listopad 2019

Už za dva dny si připomeneme třicet let od sametové revoluce. Radiožurnál během neděle nabídne třicet rozhovorů o svobodě. V 17 hodin a 11 minut zazní skladba Modlitba pro Martu. Mluvčí Festivalu svobody v Praze Petr Meškán přibližuje program, který se bude konat napříč republikou.

Jednou z iniciativ Festivalu svobody je i připojení padesáti regionálních organizátorů akcí. Brněnský sedmnáctý je jedna z největších událostí v regionech, organizují ji studenti všech brněnských univerzit.

„Jindřichův Hradec organizuje měsíční program před 17. listopadem, dost se toho také bude dít i v Českých Budějovicích,“ doplňuje Petr Meškán.

Modlitba pro Martu přesně v 17:11

Po celé republice se rozezní zvony. „Je to jedna z akcí Post Bellum, která také patří pod Festival svobody. Přesně v 17:11 se spolu se zvony rozezní i symbolická hymna sametové revoluce – Modlitba pro Martu. Nejen v Českém rozhlase, ale také na mnoha regionálních stanicích.“

V Praze tradičně proběhne Korzo Národní a koncert na Václavském náměstí. Studenti organizují bohatý program i na Albertově. Korzo Národní zahrnuje nabitý program včetně dětského, kde vystoupí třeba Petr Sís.

„Proběhne i tradiční Obývák Václava Havla, kde vystoupí známé osobnosti. Muzikanti a mluvčí vystoupí nejen na Národní třídě, ale také na Václavském náměstí.“

Po stopách sametové revoluce

Čtěte také

Kvůli oslavám bude po celou neděli uzavřena Národní třída. „Doprava bude omezena i na Václavském náměstí, kde dojde i k omezení magistrály. V rámci Koncertu pro budoucnost se totiž plánuje video mapping.“

Mluvčí Festivalu zmínil i specialitu, která se odehraje letos poprvé: „Sametový průvod bude kopírovat trasu původního průvodu z roku 1989. Kolem půl třetí vyrazí z Albertova na Vyšehrad a potom se vrátí na Náplavku, kde se rovněž chystají dopravní omezení, třeba v ulici Na Slupi,“ upozorňuje.

Na internetových stránkách Festivalu svobody se dozvíte úplně vše.

autoři: Jiří Chum , Martin Karlík ,
Spustit audio

Související