Výročí Dohody z Waitangi

V oblasti Bay of Islands, v severní části severního ostrova Nového Zélandu je sychravé ráno. Ale ani nevlídné počasí neodradilo asi dva tisíce lidí přijet do malé obce Waitang, ležící na pobřeží. Je 6.února a to si obyvatelé Zélandu každoročně připomínají podepsání Dohody z Waitangi. Dohodu podepsal pan Hobson, zástupce Britské koruny a 45 náčelníků zastupujících maorské kmeny převážně z oblastí Bay of Islands, v roce 1840.

Podepsaná dohoda měla přispět k zavedení zákona a Maorové vzdáním se své suverenity měli získat ochranu Britské koruny a rovnocenná práva a povinnosti jako měli občané Anglie.

Během následujících sedmi měsíců byla smlouva šířena po celém souostroví vládními vyslanci, obchodníky i misionáři. Dohodu postupně podepsalo na pět set náčelníků a je považována za kolébku vzniku nového "Novozélandského národa". Výročí se poprvé slavilo roku 1934 a od roku 1974 je 6. únor státním svátkem.

Během bohatého programu oslav můžete sledovat přehlídku tradičních maorských tanců. Nechybí ani ukázka známého válečného tance Haka, kterým dnes rituálně zahajuje zápasy národní ragbyové mužstvo. Poslechnout si můžete kapelu novozélandské armády. Silným zážitkem je setkání až 25 m dlouhých válečných maroských kánoí s plachetnicí symbolizující příchod Evropanů. O něco dále v zátoce kotví bitevní člun, ze kterého je vystřelena slavnostní salva.

Určitě nevynechejte návštěvu místního muzea a bohatými řezbami zdobeného dlouhého domu Maorů, který je součástí hlavního dění všech společenských událostí každé obce.

Silný kordon policistů chrání vysoký stožár se zástavou Nového Zélandu. Ne všechny návštěvníky sem přivádí oslavy. Od roku 1970 stále více sílí protesty části maorské komunity, která si nenechá ujít tuto příležitost k protestním pochodům. Již v 19 století maorští válečníci několikrát strhly vlajku ze stožáru a právě tomu se snaží pořádkové síly zabránit. I takto vypadají oslavy Dohody z Waitangi v 21. století.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio