Vymřeli před desítkami miliónů let. Proč jsou dinosauři stále tak populární?

Dinosauři sice vyhynuli před desítkami miliónů let, přesto se těší velké oblibě. Stali se doslova součástí pop kultury. Najdeme je v hračkářstvích i v kreslených filmech. Kdybyste ale chtěli za opravdovými dinosaury, respektive jejich kosterními pozůstatky, vyrazte do Mongolska do paleontologické laboratoře, kde kosterní nálezy čistí a zpracovávají.

Chinzorik sedí za stolem, v ruce drží obratel dinosaura a nástrojem, který nápadně připomíná zubní vrtačku, krouží po povrchu zkamenělé kosti. Pro větší přesnost hledí na práci přes silnou lupu.

Opracování prastarých fosilií

„Je to zdlouhavá práce, toto mi trvalo asi půl roku,“ ukazuje několik plastových sáčků, které skrývají nevelké kůstky. „Fosilie jsou staré 65 miliónů let, potřebujeme nástroje, které jsou mnohem tvrdší, než zkamenělé kosti,“ vysvětluje Chinzorik.

Čtěte také

„Zkameněliny jsou mimořádně křehké, proto používáme speciální chemikálie, které jejich strukturu zpevní,“ doplňuje ředitel paleontologické laboratoře Tsogtbaatar, sympatický padesátník s mongolsky netypickou bradkou a delšími vlasy.

„Kdyby ti ale ta kůstka, co teď držíš v ruce, upadla na zem, roztříští se na kousky a dva měsíce práce jsou pryč,“ říká mi Chinzorik.

Opracování fosilií starých milióny let

Opatrně raději pokládám obratel na podložku, doufám, že na správné místo. V nejhorším si kostru zase znovu sestaví.

Velká vzácnost i záhada

Paleontologická laboratoř v centru Ulánbátaru nevypadá na první pohled nijak honosně. Oprýskaná budova postavená ve stylu stalinské architektury, zaprášená expozice, která má daleko k interaktivním výstavám. První dojem ale často klame.

Tým paleontologů doktora Tsogtbaatara patří k nejlepším a jeho nálezy z pouště Gobi fascinují celý svět. Chinzorik mi představuje svůj nejnovější objev, který právě zpracovává. V alobalu a sádře je usazen kus hlíny, ze které vykukují nažloutlé kosti.

Čtěte také

„Toto je velká vzácnost a záhada. Na jednom místě jsou tři zvířata, vidíš? Ale proč jsou takto pohromadě? Kdyby to byla mláďata, mohli bychom předpokládat, že zemřela v hnízdě, ale toto jsou dospělí jedinci. Lovili společně, když je zastihla smrt? Nebo se skrývali v nějaké jeskyni?“ ptá se se zápalem Chinzorik a já začínám chápat, co to bylo za kosti, které s takovou důkladností čistil.

„Mladá“ věda zkoumá nejstarší tvory

„Studiem dinosaurů jsem se chtěl zabývat už od dětství. Byl to můj sen. Často si představuju, jak taková zvířata vypadala a jaké by to bylo, kdyby se aspoň jedno probudilo k životu,“ zasní se paleontolog.

...krouží po povrchu zkamenělé kosti. Pro větší přesnost hledí na práci přes silnou lupu

Faktem je, že dinosauři se už delší dobu těší obrovské popularitě. Nikdo přitom vlastně pořádně neví, jak žili a jak opravdu vypadali. Proč jsou tito pravěcí plazi tak populární? Doktor Tsogtbaatar má jasno:

„Dinosauři žili před 150 až 230 milióny let. Staršího tvora vlastně neznáme. Věda přitom tyto tvory studuje nanejvýš 200 let, takže je stále co poznávat a objevovat. Lidé prostě mají rádi tajemství.“


Zvětšit polohu Ulánbátaru

autor: jma
Spustit audio