Vylepšená latrína by mohla změnit život miliónů Indů

19. listopad je Světovým dnem záchodů a málokdo z nás si dokáže představit, že více než miliarda lidí v Africe a Asii nemá na toaletu vůbec žádný přístup. Do řešení tohoto problému se zapojil i počítačový guru Bill Gates. Vyhlásil konkurz na WC, které bude řešením pro třetí svět. Do projektu investoval v přepočtu 7,5 miliardy korun a vědci a technici teď vymýšlejí záchod, který se obejde bez vody, elektřiny i kanalizace. Jeden muž z Indie už ho možná objevil.

„Hygiena, to je moje náboženství. I Ghándí říkal, že čistota je hned za vírou v boha,“ říká doktor Bindešwar Pathak, usměvavý šedesátník.

Patří mezi největší vizionáře dnešní Indie. Jeho zájem se přitom už desítky let soustředí do míst, kam i císař pán chodí pěšky. A v Indii by se opravdu nachodil.

„Když jste dnes v Indii v restauraci, stoly jsou čisté a kuchyň je uklizená. Pak přijdete na toaletu a zhrozíte se. Stejně tak je to ve školách nebo na úřadech. Toalety máme, ale nemáme kulturu,“ říká Bindešwar Pathak.

Jak nezapomene dodat, vlastní toaleta není v Indii stále ani zdaleka samozřejmá. Před časem vzbudil pozornost případ novomanželky, která dva dny po svatbě sbalila kufry a odešla z domu s tím, že se vrátí, až manžel postaví klozet.

Bindešwar Pathak

V Indii už je těchto záchodů 50 miliónů

Spor odvážná žena vyhrála a nadace doktora Pathaka ji odměnila půlmiliónem rupií za propagaci hygieny. Navíc jí postavila vytoužený záchod – vynález Bindešwara Pathaka. Vylepšenou latrínu se dvěma septiky.

„Jedna komora se zaplní zhruba za tři roky, pak přehodíme výhybku a začne se plnit druhý septik. Než se naplní, obsah toho prvního se promění v kompost. Ten lze použít na poli a tak stále dokola,“ popisuje jednoduché zařízení, které má zachránit Indii, Verma, který pracuje pro nadaci jako hlavní inženýr.

Těchto záchodů už jen v Indii stojí přes 50 miliónů. V záloze mají vizionáři i mnohem důmyslnější řešení než dvojité latríny. Třeba solární toaletu.

„Na světě je spousta míst, kde není dost vody na splachování. Řešením je tento solární záchod. Používá se stejně jako normální toaleta. Zavřeš ho, spustí se ventilátor poháněný solárním panelem a za dvě hodiny je obsah vysušený a bez zápachu,“ chrastí Rajiv vzorky v plastové krabičce.

Tento vynález by mohl změnit život Indů

Po Evropě je řada na nás, říká doktor

Kdyby znal alchymisty, kteří hledali způsob, jak vyrobit zlato z čehokoliv, měl by určitě radost. Jejich dávný sen se teď splnil. Solární toaleta se prý totiž může stát i zdrojem obživy.

„Kompost můžeš použít na své zahradě nebo jej prodat. K výrobě není třeba ani voda, ani elektřina. A čím častěji toaletu používáš, tím víc prodáš a víc peněz vyděláš,“ směje se Rajiv. Nejde jen o peníze, ale hlavně o hygienu.

„Před dvěma sty lety byla v Evropě stran hygieny stejná situace jako v Indii. Evropa to zvládla. Teď je řada na nás,“ říká Bindešwar Pathak. Pro mě je vítězem Gatesovy ceny on.


Zvětšit mapu: vylepšená latrína by mohla zlepšit život miliónů Indů

autor: jma
Spustit audio