Vykradené auto na služební cestě. Kdo odpovídá za škodu?

14. listopad 2014
Žurnál servis

Když někomu známému svěříte svoje zavazadla se slovy „pohlídej mi to, musím si odskočit“, čekáte, že se se svými věcmi za chvilku opět shledáte. Náš posluchač jel na služební cestu s kolegou a na odpočívadle si šel odskočit. Kolega zůstal u auta se zavazadly, ale nechal ho bez dozoru nezamčené a zloděj ho vykradl. Kdo odpovídá za škodu, na to jsme se ptali právníka Filipa Melzera z kanceláře Havel Holásek Partners.


Primárně odpovědný za škodu je ten zloděj, který to ukradl. Problém je, že toho asi nenajdeme, nebo to bude nějakou dobu trvat. Musíme se ptát, jestli náhodou není odpovědný ten zaměstnanec zaměstnavateli, případně zaměstnavatel zaměstnanci za ty jeho věci.

Okradený zaměstnanec přišel o služební notebook, za který byl „hmotně odpovědný“.

„Zákoník práce nepočítá s absolutní odpovědností. Zaměstnanec se může zprostit této odpovědnosti, pokud prokáže, že škodu nezavinil – což si myslím, že v daném případě být mohlo,“ domnívá se Melzer.

A ilustruje příkladem: „Pokud někdo jede na služební cestu, samozřejmě se může předpokládat, že si může v průběhu odskočit, a asi po něm nemůžeme požadovat, aby si sbalil veškeré věci a na toaletu si vzal kufr a počítač a všechno další,“ dodává.

Poněkud jiná situace je u osobních věcí, které patřily okradenému zaměstnanci. Přišel o ně totiž na služební cestě, tedy při plnění pracovních povinností.

„Za tyto osobní věci, které zaměstnanec odložil na místě k tomu obvyklém, bude odpovídat zaměstnavatel. Ten se zde nemůže vyvinit tím, že by řekl ‚ale já jsem to nezavinil, protože jsem na místě vůbec nebyl‘,“ upozorňuje právník.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio