Vybírání pokut exekucemi

24. září 2004
Vaše téma

Dnes jsme mluvili o případu posluchače z Prahy. Na našem záznamníku nechal vzkaz, že policie si bez jeho vědomí chtěla stáhnout z jeho bankovního účtu pokutu. Tu dostal letos na jaře. Dnešní Vaše téma zaujalo asi hodně lidí, protože se na záznamníku Vašeho tématu během dne sešlo několik dalších podobných příběhů. Za všechny jeden vybíráme.

Projev obyvatele: Mám případ, kdy jsem dostal pokutu vod policie, kterou jsem nezaplatil a finanční úřad po nějaký době mě vyzval k doplacení. Když jsem tak neučinil, tak mi bylo strženo z účtu celá ta dlužná částka plus eště 500 korun jako sankce.

Všechny oficiální orgány mi řekly, že nic takového u nás není možné. Potvrdila mi to mluvčí banky, které se to týkalo, potvrdilo to i Ministerstvo spravedlnosti a také policie, tedy její mluvčí, Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Ten přestupce má možnost tu pokutu buď zaplatit prostřednictvím složenky nebo se dostavit na Dopravní inspektorát a nebo a tam to vlastně policie vždy posílá, na finanční úřad. A tím to pro policii končí. Ona i ty peníze, které vybere na ulici od řidičů nebo i ty informace o tom, že řidič na místě nezaplatil, zasílá na finanční úřady.

Úřady tedy tvrdí, že to možné není. Lidé volají, že takové věci zažívají. Tak jak to tedy je? ů

Musím přiznat, že hledání odpovědi na dnešní dotaz bylo celkem oříškem a už jsem dokonce přestával věřit, že ho nakonec rozlouskneme.

Ale stalo se. Zkusme to všechno vysvětlit na konkrétním příkladu. Dejme tomu, že jsem dostal pokutu, kterou jsem nezaplatil, podobně jako náš posluchač. Co tedy následuje?

Policie, jak už jsme slyšeli, předá informace finančnímu úřadu, ale pozor, městská policie městskému úřadu, který má pokuty ve své kompetenci. A tento úřad začne peníze vymáhat. Postup je běžně takový, že nejdřív pošle dlužníkovi upozornění, že má zaplatit do určitého termínu, pokud se to nestane, pak zahájí řízení. Exekutorský úřad potom zjistí, ve které bance má tento člověk účet. Samozřejmě o exekučním rozhodnutí je dlužník vyrozuměný písemně. A tady je zřejmě kámen úrazu případů všech posluchačů, kteří dnes volali. Pokud po doručení do 15 dnů nezaplatíme, může být exekuce provedena. Pokud si rozhodnutí na poště nevyzvedneme, tak je rozhodnutí automaticky považováno za doručené a tím pádem vykonatelné, tedy opět dojde k provedení té exekuce. Jednou větou, ani ten, kdo si dopis od exekutora nevyzvedne, se zaplacení pokuty nevyhne, alespoň tedy teoreticky.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jač
Spustit audio

Více z pořadu