Vůdce IS prý byl při náletu v Iráku zraněn, Pentagon to nepotvrdil

9. listopad 2014

Samozvaný vůdce radikální organizace Islámský stát Bakr Bagdádí byl údajně po náletu na kolonu v Iráku těžce raněný. Oznámila to stanice Al-Arabíja s odvoláním na severoirácké kmeny. Americké ministerstvo obrany zprávu nepotvrdilo. Později o Bagdádího zranění informovala také irácká státní televize.

Na konvoj Islámského státu zaútočila letadla Spojených států nedaleko města Mosul. Podle Pentagonu v autech jeli vysocí představitelé Islámského státu. Zda v koloně byl Bagdádí, ale americké ministerstvo obrany neví.

Náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton dnes upozornil, že i pokud by se potvrdilo, že Islámský stát přišel při útoku o své špičky, je schopen je bez problémů nahradit.

Bakr Bagdádí je označován za chalífu, tedy nejvyššího muže na území, které Islámský stát od loňska zabral v severní Sýrii a Iráku.

Radikálové z Islámského státu ale na některých místech v Sýrii i Iráku stále postupují. Dlouhodobě bojují o syrské kurdské město Kobani, těžké boje jsou od října hlášeny od iráckého Bajdží, kde je významná rafinerie.

Islámský stát
autor: Olga Kořánková | zdroj: ČTK
Spustit audio