„Všichni jsou mrtví, Dejve.“ Kultovní Červený trpaslík slaví 30 let

15. únor 2018

Je dlouhá 10 kilometrů, vysoká 6,5 a široká 5 kilometrů. Řeč je o vesmírné lodi Červený trpaslík. Právě na ní se odehrává stejnojmenný britský kultovní seriál, který se poprvé vysílal přesně před 30 lety.

První díl Červeného trpaslíka se jmenuje (možná trochu paradoxně) Konec. Diváci se v něm poprvé seznámí s flegmatickým mechanikem Davidem Listerem, který jako obvykle porušil pravidla (tentokrát na palubu vesmírné lodi propašoval kočku). Za trest proto na pár měsíců skončil v izolaci.

Po propuštění ale zjišťuje, že všichni na lodi zemřeli kvůli úniku radioaktivity. A taky to, že od té doby uplynuly tři miliony let.

Seriál Červený trpaslík dnes má po celém světě miliony fanoušků. Popularitě seriálu neuškodily ani dlouhé přestávky mezi jednotlivými sériemi. Diváci na nové díly dokázali čekat i deset let. Nejnovějších šest dílů mohli Britové vidět loni na podzim.

Nejnovější série na české znění zatím čeká

Na televizní obrazovky se vrátili všichni herci, které znáte z předchozích sérií. A to včetně palubního počítače Hollyho, tedy Normana Lovetta.

Čtěte také

Na českých obrazovkách se nová série zatím ještě nevysílala, čeští diváci se tak stále ještě mají na co těšit. Nejnovější série totiž přinesla velmi kuriózní příběhy. V jednom z dílů si Lister zahraje na elektrickou kytaru s Adolfem Hitlerem. Objeví se i Stalin. V jiném se například všichni promění na Krytony.

Mimochodem, názvy nejnovějších dílů Červeného trpaslíka oznámili tvůrci netradičně – pomocí osmisměrky zveřejněné na twitterovém účtu. Uživatelé měli jednu hodinu na zjištění názvů šesti dílů.

autoři: als , šte
Spustit audio