„Všechno má svá rizika,“ říká Jan Mládek. Pokud ve 2. kole senátních voleb neuspěje, dá k dispozici své ministerské křeslo

Souboj o senátorské křeslo na Táborsku je zatím velmi těsný. V prvním kole zvítězil o pouhých 88 hlasů starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský, který kandiduje za hnutí ANO, nad ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD. Ten navíc řekl, že pokud ve volbách do Senátu nezvítězí, dá premiérovi k dispozici své ministerské křeslo.

Uznává, že se samozřejmě může stát, že po druhém kole senátních voleb nebude ani senátorem, ani ministrem. „Já jsem té zásady, že není dobré stahovat kalhoty daleko před brodem. Prostě se může stát, že nebudu ministrem, ale všechno má svá rizika. Politika je riskantní povolání a člověk by měl nést odpovědnost na své činy,“ komentuje to Jan Mládek.


Kdyby se stal senátorem, chtěl by Jaroslav Větrovský pracovat ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, nebránil by se ale ani práci ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Jan Mládek by chtěl být ve Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, dovedl by si ale představit i to, že by pracoval ve Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost nebo ve Výboru pro záležitosti Evropské unie.

Jaroslav Větrovský v minulosti kandidovat za různá politická uskupení, momentálně kandiduje jako nestraník za hnutí ANO, od kterého dostal nabídku za něj kandidovat, aniž by musel být členem. „Nezastírám, že některé základní principy politiky hnutí ANO mi jsou sympatické. Je to zejména investiční politika, kdy je nutno prostředky nejprve vygenerovat a poté investovat,“ říká Větrovský.

Oba by se v Senátu intenzivně věnovali otázce dostavby dálnice D 3. Naopak odlišné názory mají na debatu o ztížení přehlasování veta Senátu – momentálně stačí většina všech zvolených poslanců. Jan Mládek si dovede představit třeba 60% většinu u některých zákonů, naopak Jaroslav Větrovský si myslí, že autorita Senátu se nevytvoří zvýšením kvóra pro jeho přehlasování.

Větrovský také slibuje, že by jako senátor udělal vše pro to, aby na jihu Čech nevzniklo úložiště jaderného odpadu. Jan Mládek řekl, že je pro něho v této věci zásadní souhlas místních obyvatel s případnou stavbou. Dodává ale, že pokud se nevybuduje jedno úložiště pod zemí, zůstanou dvě v blízkosti elektráren Dukovany a Temelín.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , jpr
Spustit audio