Vrba oznámil předběžnou nominaci na Euro, v sestavě nechybí Rosický

19. květen 2016

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba oznámil širší nominaci na soustředění v Rakousku a následné červnové mistrovství Evropy ve Francii. V sestavě, kde nechybí uzdravený kapitán Tomáš Rosický, je 28 jmen, na samotný šampionát pojede 23 hráčů. Do turnaje Češi vstoupí 13. června zápasem s obhájcem titulu Španělskem.

Do branky Vrba nominoval Petra Čecha, Tomáše Vaclíka a Tomáše Koubka. Obránci budou Selassie, Hubník, Kadeřábek, Kadlec, Limberský, Pudil, Suchý, Sivok a Zahustel.

Do zálohy míří Darida, Dočkal, Kolář, Kovařík, Krejčí, Mareček, Pavelka, Plašil, už zmiňovaný Rosický, Skalák a Šural. V nominaci útočníků jsou pak prozatím Lafata, Necid, Schick, Škoda a Vydra.

„Máme tady krátký kemp, který končí zítra, a někteří hráči ještě mají před sebou zápasy, takže reagujeme ještě s tím širším kádrem,“ vysvětluje Vrba.

„Do konce týdne (pravděpodobně už zítra, pozn. red.) by měla být oznámena nominace 23 hráčů, kteří by měli jet na mistrovství Evropy,“ dodává kouč.

Dva až tři další budou připraveni reagovat na povolávací telefonát, kdyby se někdo zranil. Variantou je i číslo 24, aby jeden z hráčů jel ve středu do Rakouska na soustředění jako náhradník.

Koho z dnešní širší nominace vyřadí, řekl Vrba jen obecně. „Týká se to hlavně ofenzivních hráčů. Obránci, středové pole je uzavřeno. Do ofenzivních hráčů počítám i křídla, beru křídla plus hrotové útočníky.“

Rosický je v pořádku, problémy mají jiní

Záložník Tomáš Rosický měl v sezoně znovu dlouhodobé zdravotní problémy, v poslední době už je ale v pořádku, a potvrzuje to i Pavel Vrba.

„Před třemi týdny jsem byl v Anglii, abych se na vlastní oči přesvědčil, jak je na tom Tomáš zdravotně v zápasové zátěži. Z tohoto pohledu jsem přijel z Anglie spokojený, protože Tomáš zvládl celý zápas a neměl žádné úlevy.“

„I teď za ty dva dny, co jsme spolu, hraje naprosto bez úlev a naprosto stoprocentně. Nevidím tedy důvod, proč by neměl být na mistrovství Evropy připraven,“ říká trenér.

Připouští ale, že komplikovanější je to se zdravím u jiných čtyř hráčů. „Pavelka, Škoda, Hubník a Šural byli hráči, kteří měli v poslední době nějaké zdravotní problémy a nezapojili se do zápasů úplně stoprocentně.“

Zdravotní stav je složitější i u záložníka Bořka Dočkala, střelce důležitých kvalifikačních gólů. „Má úlevy a člověka, který se o něj individuálně stará. Není to takový problém, že by se nemohl od pondělka stoprocentně zapojit do přípravy,“ ujišťuje Vrba.

Český tým už ve středu zahájil první tréninkový kemp a oficiálně se sejde před soustředěním v pondělí. V Rakousku, kam vyrazí o dva dny později, čekají reprezentaci dva přípravné duely, 27. května s Maltou a 1. června s Ruskem.

autoři: jkb , mva
Spustit audio