Vratislav Mynář: Vláda Jiřího Rusnoka je nebezpečná nejen pro pravicovou koalici, ale i pro opozici

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval vládu Jiřího Rusnoka a při té příležitosti novým ministrům popřál, aby se nenechali otrávit mediální kritikou „závistivých hlupáků“. Naopak taková předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová si s novými ministry nechtěla ani připít. Tuto vládu totiž považuje za toxickou – a nebezpečnou.

„Nedivím se, že z úst Miroslavy Němcové zaznívají slova o tom, že je současná vláda nebezpečná. Pro koalici je tato vláda samozřejmě velice nebezpečná – protože je to vláda odborníků a určitě bude svou práci dělat lépe než pravicová koalice,“ je přesvědčen kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář, který byl středečním hostem Veroniky Sedláčkové.

Vláda odborníků přitom podle něj neohrožuje jen koaliční strany, jak by se z jeho předchozího prohlášení mohlo zdát, ale i pro strany opoziční. „Vláda odborníků bere trumfy i levici. Pro levici je totiž špatná pravicová vláda snadným terčem kritiky,“ vysvětluje.

Miloš Zeman vládu Jiřího Rusnoka jmenoval teprve dnes, členové pravicové koalice přitom už nyní na její adresu nešetří kritikou. Kupříkladu exministr financí Miroslav Kalousek se o nových ministrech vyjádřil jako o přátelích Miloše Zemana.

Je na tom něco pravdy? A jak se Vratislav Mynář staví k včerejšímu prohlášení Jiřího Rusnoka o tom, že mu jsou zemanovci z české politické scény nejblíže? Také na to se jej Veronika Sedláčková zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Vratislavem Mynářem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio