Vratislav Mynář ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Prezident Miloš Zeman jmenoval dnes vládu ekonoma Jiřího Rusnoka, navzdory prohlášení koalice, že získala 101 podpisů ochotných podpořit pokračování koaličního kabinetu, i když v jiném složení. Prezident popřál ministrům, aby se nenechali otrávit mediální kritikou závistivých hlupáků. Například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ale označuje tuhle vládu za toxickou a nebezpečnou a odmítla si s novými ministry po jejich jmenování připít.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA do studia dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přišel kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Dobrý den.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaHezký dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá už jsem to řekla, zachytil jste slova Miroslavy Němcové, že tahle vláda je toxická a nebezpečná?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaAno, měl jsem možnost s těmi výstupy paní Němcové poté, co opustila Trůní sál předčasně, tak jsem se měl možnost seznámit a mohu říct, že pro ni nebo z jejích úst zaznívá, že je nebezpečná. Samozřejmě pro koalici je tahle vláda velmi nebezpečná, protože to je vláda odborníků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMyslíte si, že je to nebezpečné pro strany té koalice?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaMyslím si, že je to nebezpečné pro strany nejenom téhle té koalice, ale i pro opoziční strany, protože podle mého názoru strana odborníků bere trumfy jak levici, pro levici samozřejmě je špatná pravicová vláda je lehkým terčem a kritiky a pro pravicovou opozici nebo pardon pro pravicovou koalici dneska je nebezpečná z toho titulu, že si myslím, že určitě tu práci budou dělat líp než stávající pravicová vláda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŘíkáte strana odborníků, tak je to strana nebo jsou to odborníci?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJe to vláda odborníků, samozřejmě omlouvám se, že jsem se přeřekl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJsou noví ministři lidé Miloše Zemana? Také se o nich vyjádřil bývalý ministr financí, dnes už bývalý, Miroslav Kalousek, že jsou to přátelé Miloše Zemana?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá vím, že existuje Sdružení přátel Miloše Zemana, ale jsem si jist, že nikdo z těhle těch lidí ve Sdružení přátel Miloše Zemana není. Pokud je to takhle definováno, tak, kdo chce psa bít, vždycky si najde hůl, asi to někomu asi sluší takhle do úst a deklarovat. Já mohu potvrdit, že jsem byl u jednání s panem premiérem Rusnokem, kdy pan prezident dal naprosto volnou ruku bez jakéhokoliv požadavku a bez jakékoliv snahy ovlivňovat sestavování vlády a zasahovat do kompetencí pana premiéra.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se zeptám tedy jinak, kolik je za tím vládním projektem snahy zpopularizovat Stranu práv občanů Zemanovců?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJestli má tuhle tu snahu pan premiér Rusnok, to já se musím zeptat, a byl bych samozřejmě rád, ale nejsem si toho vědom a nejsem si jist, že by vláda pana Rusnoka měla být nějaká popularizace Strany práv občanů Zemanovci. Tak za prvé si myslím, že Strana práv občanů Zemanovci už ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPardon, já se omlouvám, ale já jsem se ho včera ptala, proto do toho vstupuji takto, myslím pana Rusnoka, že nemůže popřít souvislost mezi SPOZ a novou vládou, že sice jaksi se mu zdá ta souvislost ne úplně významná, ale že tam je, proto se ptám i vás, jaká ta souvislost je?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTak, pokud za mě bych měl říct, že je tam nějaká souvislost, tak asi není žádným tajemstvím, že paní Benešová podporovala pana Miloše Zemana, a to nejenom v prezidentské volbě, ale dávno předtím jako svého stranického kolegu a šéfa, a to jsou věci historické, které se samozřejmě nemění u těch lidí, kterým jsou prostě konstantní ve svých názorech, takže z tohohle toho hlediska ano, z hlediska toho, že pan premiér Rusnok v parlamentních volbách v roce 2010 kandidoval za Stranu práv občanů ve své vesnici Vinoř, pokud takhle to někdo chce chápat, tak se to takhle dá říct, ale já opravdu jsem přesvědčen o tom, že ta vláda vznikala na popud toho, že vláda odborníků má být sestavena z odborníků a ne z toho, kdo jak sympatizuje s panem prezidentem, anebo je kamarád, jak to říkají někteří dneska politici.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste začal konkrétními jmény, já v tom budu s dovolením pokračovat. Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, napsal, začnu Marií Benešovou, která je nyní ministryní spravedlnosti, že ta má vést kandidátku SPOZ ve středních Čechách, je to tak?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá jsem slyšel tahle ta slova od pana Sobotky, musím se ho zeptat, kde, z které křišťálové koule vyhádal tuhle tu prognózu. Samozřejmě není to pravdou. My ještě dneska vůbec nejsme před sestavováním kandidátek, byť samozřejmě hrozí předčasné volby, takže finišujeme s přípravou krajských konferencích a případně nominačních konferencí, ale mohu říct, že jsem na předsednictvu SPOZ ani jednou nezaslechl slovo, že by za středočeskou SPOZ měla kandidovat paní Benešová. Podle mě je to i vyloučeno z titulu toho, že paní ministryně Benešová je stále, byť přerušou, ale členkou ČSSD, což neumožňujou ani stanovy ČSSD, ani naše stanovy, aby za nás kandidovala.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaLíbila by se vám Marie Benešová jako žena, která vede kandidátku SPOZ?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNa to neumím odpovědět, nezabýval jsem se touhle myšlenkou samozřejmě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAni jako bývalý lídr téhle strany?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá jsem nebyl lídrem, byl jsem předsedou jenom, ale takhle samozřejmě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNěkdo to může ztotožnit, předsedou, pardon.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaSamozřejmě, že bych lhal, kdybych tvrdil, že máme nadbytek osobností typu paní Benešové a byl bych špatným zastáncem SPOZ, kdybych řekl, kdyby tahle varianta přicházela v úvahu, takže bych ji odmítal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže vyloučit to nemůžete?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaMůžu to zatím vyloučit, protože to není možné z těch technických důvodů, které jsem uvedl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPro dnešek?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPro dnešek a myslím ještě na dlouhou dobu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMinistr zahraničí Jan Kohout, lídr kandidátky SPOZ v Praze. Znovu, ptám se, je to možné?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPana Kohouta jsem viděl dvakrát v životě, na tohle téma už vůbec jsme nikdy spolu nemluvili. Bavili jsme se o naprosto odborných záležitostech. Tak tady, jestli jsem vylučoval případ paní Benešové, tak si myslím, že z mého hlediska u pana Kohouta to vylučuji ještě stoprocentně víc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba se s ním zná Miloš Zeman líp?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPan Zeman se určitě s těmihle těmi osobnostmi zná, to nepopírám, ale znovu, u těch jednání, u kterých jsem byl, a vím, že pan Kohout se setkal s panem Zemanem v posledních 3 měsících asi jenom jednou, na tohle to téma nepadla žádná otázka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMartin Pecina, ministr vnitra, člen SPOZ, nevyloučil, že by se mohl stát lídrem v Moravskoslezském kraji, tedy tady je to pravděpodobnější?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaMartin Pecina, jestli se nepletu, není členem SPOZ. Martina Pecinu jsme poprosili v dobách, kdy jsme navštěvovali kraje a byli jsme na audienci u pana Světlíka, tak jsme poprosili pana Světlíka, jestli by neměl nic proti tomu, aby pan Martin Pecina byl, řekněme, odborných konzultantem v našich odborných komisích za oddělení jakoby průmyslu, a ministra průmyslu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA že by byl lídrem kandidátky, to je pravděpodobnější, než u těch předchozích dvou jmen?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá bych tu pravděpodobnost vzal na stejnou rovinu, pan Pecina není členem SPOZ tak, jako oba dva tihle ti ostatní. U něj je výhoda v tom, jestli se nepletu, že už není sociálním demokratem, jestli nemám ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže by mohl být členem SPOZ?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPokud není, pokud není členem sociální demokracie, což já dneska nevím, tak samozřejmě by to bylo, v případě, že by byl zájem z jeho strany a z naší strany, trošku jednodušší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMiloš Zeman řekl během prezidentské kampaně Radiožurnálu, že Martin Pecina je členem SPOZ, proto jsem také použila tuto informaci. Je možné, že máte jiné?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá se omlouvám, opravdu /nesrozumitelné/ kdo má teďka pravdu nebo ne, ale nejsem si jist, jestli pan Pecina je dneska členem SPOZ, já myslím, že není, ale zase ze 100 % to nemohu tvrdit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŘekl jste taky, že zatím ti lidé jako Marie Benešová a Jan Kohout, kteří mají pozastavení členství v ČSSD, nejsou členy SPOZ, zatím jsou členy ČSSD, znamená to, že tady je ve hře, že by mohli přejít, mluvil jste třeba s paní Benešovou o tom?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNemluvili. Já jsem to uváděl v tom kontextu toho, že vy jste se měla ptala, jestli je tady ta varianta, že pan Sobotka řekl, že za nás budou kandidovat. Já říkám, nemůžou za nás kandidovat, protože nejsou členy SPOZ, jsou členy sociální demokracie a stanovy obou dvou těhle těch stran to v téhle té situaci neumožňují, takhle jsem myslel svoji odpověď.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJiří Rusnok včera ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mi také řekl, že jeho srdci je nejbližší právě Strana práv občanů Zemanovců. Předpokládáte, že bude prosazovat jako premiér teze této strany?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNo, pokud by to takhle bylo, tak já bych byl velmi rád a myslím si, že ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž je to vláda odborníků?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNo, samozřejmě pokud je to teze zvýšení investic před spotřebou, to nemá, to není v žádném konfliktu se stranou a respektive s vládou odborníků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže by to byla vláda odborníků, která prosazuje zájmy jedné strany, a to by vám nevadilo?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNe, je to vláda odborníků, která by prosazovala řekněme parametr strany, který je velmi vhodný nebo nejvhodnější pro všechny občany České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, tentokrát přijal pozvání prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Mimochodem, proč se stává docela často terčem vaší kritiky předseda ČSSD Bohuslav Sobotka?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá se hrozně omlouvám, jestli je to takhle bráno, ale opravdu jako ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNešlo si nevšimnout.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJako chlap, já jsem to říkal v televizi, mě mrzí takové to lavírování a myslím si, že pan předseda sociální demokracie by měl být velmi významnou osobností i na tom poli, že nemůže říct před 14 dny, že v každém případě a vždycky bude odmítat jakoby mandát na sestavení vlády, byť je předseda vítězné strany a velmi silné, nejsilnější opoziční strany. Pak ho k tomu vede i usnesení ústředního výboru jeho strany, které si dali, že nemůžou podporovat žádnou jinou variantu, než předčasné volby. A za týden jakoby mávnutím kouzelného proutku ten stejný předseda téhle té nejsilnější opoziční strany vám udělá veletoč o 180 stupňů a řekne, že je připraven vzít tenhle mandát. Já, kdyby to udělal předseda jakékoliv strany, tak bych ve stejném duchu mluvil o předsedovi jakékoliv strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá tedy vás zacituji, kdy jste reagoval přesně na to, o čem teď mluvíte: "V momentě, kdy procitnete, zjistíte, že vám ujíždí vlak, tak náhle berete zpátečku, jste připraveni si říct o sestavení vlády. Tento pokus samozřejmě nemá šanci na úspěch, ale aspoň se o vás píše." Co znamená, že panu Sobotkovi ujíždí vlak? Že to má spočítané jako předseda ČSSD?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTakhle jsem to nemyslel. Myslel jsem to, že ujíždí vlak, že určitě veřejnost vnímá to špatné rozhodnutí pana Sobotky. Aspoň já jako občan, kdybych byl voličem sociální demokracie, tak bych předpokládal ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle jak to víte, že to veřejnost takto bere?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTak já chodím taky mezi normální občany a povídáme si s mými kamarády o víkendech.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo není zase úplně reprezentativní vzorek přece jen v poměru k obyvatelům, počtu obyvatel republiky.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaVycházím z toho, co si povídám já s mými kamarády, a to jsou vesměs voliči sociální demokracie, takže z tohohle toho jsem usuzoval, že to není dobrý signál, když předseda nejsilnější strany a vítězné strany nezvedne ten prapor z tý země a nepřichází v čele jakoby spasitel pro tuhle zemi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMimochodem vy jste řekl o Bohuslavu Sobotkovi, že je slabý jako stisk jeho ruky, tak to byl váš názor nebo názor Miloše Zemana?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaŘekl jsem to já, je to můj názor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVšechno to, co píšete anebo říkáte o předsedovi ČSSD je pouze váš názor a nemá s tím nic dělat hlava státu, ani její názroy?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJe to můj názor a pokud by pan prezident chtěl, abysem svými ústy tlumočil jeho názor, tak to vždycky uvádím, tohle to jsou jenom moje názory jako Vratislava Mynáře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž říkáte, že jako občan se zamýšlíte nad tím, kdo by měl být v čele ČSSD, kdo by to měl být podle vás z těch lidí, kteří se teď nabízejí?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá bych nechtěl definovat a personifikovat, kdo by to měl být, anebo neměl být, ale v každém případě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč, když říkáte, že zrovna Bohuslav Sobotka by to být neměl? Tak asi se zamýšlíte.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaNemělo by to být z toho důvodu, nemělo by to být z toho důvodu, jak se chová. Měl by to být člověk, který je větší osobnost a který prostě neudělá veletoče ve svém rozhodování, řekněme, během týdne o 180 stupňů, taková osobnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJe takový člověk, taková osobnost Michal Hašek?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá si netroufnu říct, jestli pan Hašek, to je ..., zas tak dobře se neznáme, abysem dokázal říct, jestli on je tím nejvhodnějším. Určitě sociální demokracie se, má ve svých řadách spoustu kvalitních jmen a já bych vůbec nechtěl zasahovat do toho, kdo by to měl být, nebo neměl být.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž jste řekl, že Bohuslav Sobotka by neměl šanci získat ve sněmovně důvěru pro svou vládu, tedy zase narážím na ten citát váš, jak to víte?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaVycházím z jednoduché matematiky Poslanecké sněmovny, kde víme, že dneska opozice disponuje menším počtem hlasů než koalice, takže z tohohle toho důvodu, pokud nejsou nějaké zákulisní dohody, že by samozřejmě v sociální demokracii třeba tak jako v případě projektu Prahy se přidala nějaká z koaličních stran.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZajímá ale prezidenta republiky, potažmo jeho kancelář a šéfa jeho kanceláře, jak vy říkáte to, co se dá lehce spočítat, protože, když deklarovala koalice 101 podpisů pro pokračování koalice v čele s paní Němcovou, tak jste to nebrali v úvahu, respektive nebral to v úvahu Miloš Zeman?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTakhle bych si to netroufl definovat. Ta koalice, která přišla a to oznámení panu prezidentovi, že má 101 hlasů pro podporu paní, pro případnou podporu sestavení vlády paní Němcová, nám byla podána a deklarována telefonicky hodinu před tím, než pan Zeman chtěl na tiskovém briefingu oznámit své rozhodnutí. Já myslím, že strany koalice měly hodně dost času, minimálně týden na to, aby si samy mezi sebou srovnaly své myšlenky, samy mezi sebou dohodly, co chtějí udělat dál, a pak zůstaly minimálně 4 dny, které pan Zeman využil k tomu jednání a jeden den volna, kdy si tříbil sám myšlenky, a pak teprve v úterý to rozhodnutí udělal. K tomu bych ještě na misku vah dal to prohlášení paní Karolíny Peake, předsedkyně strany LIDEM, která několikrát deklarovala, že ona nepodepíše žádný bianco šek téhle té vládě, že pod řekněme jednáním koaličních stran udělali dohodu, že podpoří paní Němcovou jako kandidátku na premiérku, ale nebylo tam jasně řečeno, z té listiny, kterou i já jsem měl k dispozici a nahlídl jsem, nebylo žádné defilé toho, že strana LIDEM podporuje sestavení vlády a dává podpis 101 pod sestavení vlády paní Němcovou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŘíkáte, že měly strany koalice dost času, aby deklarovaly líp, že mají většinu v Poslanecké sněmovně, ale není to natolik závažná informace na to, aby prezident republiky počkal pár hodin, den, aby dostal na papíře tu deklarovanou většinu, aby se podle toho mohl rozhodovat?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaKaždá mince má dvě strany. Pokud by počkal, troufnu si říct zase několik škarohlídů, kteří by říkali, no, jo, pan prezident zase otálí, zase s tím čeká, zase něco oddaluje, to je zase nějaká jeho taktika, zase hraje svoje hry, takže určitě jedno i druhé rozhodnutí si umím představit, že má své zastánce i své odpůrce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Je tady jedna zajímavá informace z posledních dnů, ta se týká nového ministra financí Jana Fischera, toho, jak velice dá se říci až zázračně se mu podařilo sehnat sponzory pro zaplacení milionových dluhů, a to v době, kdy se dostalo na veřejnost, že by měl šéfovat resort financí. Zarazilo to prezidenta Miloše Zemana, váhal u jeho jména?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPan prezident to jméno se dozvěděl stejně jako my v pondělí a myslím, že to rozhodnutí a ta informace o tom, že pan ministr Fischer nastoupí do své funkce za předpokladu, že bude mít splacené veškeré dluhy a bude mít takzvaný čistý stůl, tak já si myslím, že to je jenom dobře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVám to nepřipadá zvláštní, že jak zmínila dnes i předsedkyně Němcová, že někomu přes noc dá se říct přistanou na účtu miliony, a to v době, kdy se má ujmout velmi významné funkce?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTak za prvé si myslím, že to nebylo přes noc, ale teď vycházím jenom zase z informací, které mám z médií.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBylo to během několika dnů.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá jsem slyšel svého kolega, pana profesorka Pirka, který je členem volebního výboru pana Fischera, který deklaroval, že tuhle tu variantu měli připravenou už minimálně 14 dnů a že byli připraveni veškeré dluhy zaplatit do Svaté Anny, což, jestli se nepletu, 25. nebo 26. Tím, že se to o 14 dnů urychlilo a tím, že deklaroval samozřejmě, že už před 14 dny tuhle variantu mají připravenou, já v tom nic špatného nespatřuji a znovu říkám, naopak jsem rád, že člověk, který chce nastoupit do týhle tý funkce, tak má zameteno a má čistý stůl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNavíc se ukázalo, že dosavadní zaměstnavatel pana Fischera, Ladislav Dráb, to je podnikatel, vložil víc než 4 miliony korun na účet hotově ve dvou splátkách, tedy dost netransparentně.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaAno, to, jestli je to transparentní nebo ne, samozřejmě lepší ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaÚplně ne, lepší je to ...

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaLepší je posílat to z účtu na účet, na druhou stranu, pokud to udělal jakoby fyzická osoba, dal to na smlouvu, přiznal se k tomu, že je to pan Dráb, tak tím samozřejmě odtajňuje sebe jako dárce. Ano, máte pravdu, z účtu na účet by to bylo daleko transparetnější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se ptám, jestli toto všechno nebyly důvody, aby se prezident republiky zamyslel třeba jenom nad tímto jedním jménem člověka, který, jak vy říkáte, jako odborník má spravovat státní pokladnu, také prosadit návrh zákona o státním rozpočtu, třeba, jestli to byl důvod, nebo ne, jestli se nad tím třeba Miloš Zeman zamyslel, jestli vy víte o tom, že by to s vámi řešil?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaPřiznám se, že tohle jsme nekonzultovali, ale znovu říkám, ta informace k nám prosvištěla zhruba před 14 dny, že pan Fischer už má připravenu alternativu o zaplacení a bylo to deklarováno několikrát v médiích.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŠkoda, že mu ty peníze přistály, až když bylo jasné, že bude ministr financí.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTo se musíte zeptat pana Fischera a ne mě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJestli pan Rusnok nezíská důvěru pro svou vládu, ta varianta tady je, co udělá pan prezident?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTa varianta tady je, stejně jako je tady varianta, že získá důvěru pro svoji vládu a já jsem to říkal už dřív, a podle mě je fér, a teď odhlídnu úplně od politiky, je fér dát tu šanci panu premiérovi sestavit vládu, deklarovat programové prohlášení a předstoupit před Poslaneckou sněmovnu, která mu pravděpodobně není nakloněna, aby vysvětlil důvody svého počínání a samozřejmě to, s čím chce oslovit poslance. Já jsem byl nepříjemně zaskočen tím, že už na začátku většina poslanců deklarovala, že samozřejmě nedá žádnou důvěru a nevysloví důvěru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVás to překvapilo, když pan prezident obešel většinu alespoň tak se deklaruje koalice ve sněmovně, že se vyjadřují spíš negativně? Překvapilo?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá si přiznám, že jako občana mě to překvapilo, protože samozřejmě se podívejme na to, že dneska koalice říká, bije se v prsa a říká my jsme ti, kteří dostali ten mandát z voleb, ale ona to není pravda. Vždyť my tam máme přece stranu LIDEM, která žádnej mandát ve volbách nedostala, a to koalice nevidí, o tom se nemluví. Já nemám nic proti straně LIDEM a proti Karolíně Peake, samozřejmě víme, že vznikla nějakým odštěpkem a teď momentálně nenaplňuje program strany Věci veřejné, za které kandidovala, takže bylo by ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy víte, že by nějak deklarovali vám to poslanci Věcí veřejných, že podpoří vládu Jiřího Rusnoka?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá myslím, že pan Rusnok zatím neměl ten čas, aby obešel předsedy klubů poslaneckých, respektive stran v Poslanecké sněmovně. Ty informace, kdo ho podporuje, nebo nepodporujeme, samozřejmě nemám, o tom jsem s ním nemluvil a předpokládám, že dělá ty kroky systematicky, to znamená, teď momentálně poté, co uvede ministry do svých funkcí, tak určitě bude vyjednávat a bude chtít navštívit všechny předsedy klubů tak, aby zjistil, jestli má šanci získat důvěru, nebo ne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTa moje otázka tady pořád leží, jestli Jiří Rusnok nezíská důvěru, to se může stát, co bude pan prezident dělat potom, má už nějaký plán?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJe to standardní otázka. Já ze znalosti pana prezidenta si troufnu říct, že určitě má nějaký plán, ale on je člověk, který to nechává v sobě a dokud není řečeno A, tak neřeší B.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMožná by veřejnost si zasloužila informaci, co udělá hlava státu, jaké má plány, vždyť to není nic tajného, nebo je?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaTo není nic tajného, ale samozřejmě já, kdybych tu informaci měl, tak ji veřejnosti velmi rád poskytnu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA je ještě ve hře, že by Miloš Zeman mohl jako druhou pověřit Miroslavu Němcovou, pokud by Jiří Rusnok neuspěl?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaJá mohu snad prozradit, ať jsme fér k veřejnosti, že když jsme se bavili s panem prezidentem o téhle té variantě, tak říkal, že v případ neúspěchu by to byla alternativa, kterou by velmi zvažoval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo znamená, že můžeme to brát tak, že ano?

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaMůžeme to brát tak, že to je jedna z alternativ, která bude na stole, stejně tak jako další dvě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Díky, že jste přišel. Na shledanou.

Vratislav MYNÁŘ, kancléř prezidenta republiky Miloše ZemanaDěkuji vám a na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPěkný večer přeje Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio