Voňavé levanduli se daří také v severní Anglii. I když tam často prší

Krajem levandule je tradičně jihofrancouzská Provence. Voňavé fialové plantáže se ale rozprostírají i tam, kde by je člověk nečekal: v Anglii. V okolí severoanglického města York najdeme levandulových plantáží překvapivě hned několik. Jednu z nich navštívil zpravodaj ve Spojeném království Jaromír Marek.

Už jen při vyslovení názvu „levandule“ a už vůbec „levandulová plantáž“ si každý představí žhnoucí slunce. Tady jsme ale na severu Anglie, drobně prší a včera lilo jako z konve.

Kdyby svítilo slunce, sklizeň by jela v plném proudu. Máme k tomu speciálně upravený traktor. Teď je ale vlhko a musíme počkat. Kdybychom sklízeli teď, přišli bychom o část oleje, který je obsažen v rostlině“, říká Danny.

Neúrodná anglická půda

Levanduli jsme začali pěstovat prostě proto, že naše půda je hodně nekvalitní. Vidíš, je to samý písek. Možná by se tady dařilo ještě tak mrkvi,“ vysvětluje majitel plantáže.

Na druhé straně je to stejná půda jako ve středomoří. A tu má ráda levandule. Jistě že by to chtělo více slunce, ale půda je dobrá. Dobře odvádí vodu, levandule nemá ráda vlhko.”

Kdyby nepršelo, mohl by mít člověk mezi vonícími záhony levandule pocit, že je na chvíli opravdu někde v Provence. Zejména když narazí na brigádníky, kterým se v koších hromadí větvičky ručně nastříhané levandule.

Je to poprvé, co jsem tady na brigádě. Je to fajn, jsem venku, i když trochu prší. Ale je to voňavá práce,” pochvaluje si Joseph. Všechno kolem levandule je voňavé. Zejména potom destilace. Levandulový olej, to je to, oč vlastně na celé plantáži běží.

Z vůně olej

Pod kotlem se topí dřevem. Teplo mění vodu v páru a ta prochází zásobníkem plným levandulí. Z nich se uvolňuje aromatický olej. Pára a esenciální oleje stoupají do kondenzátoru, kde se mění zpět do kapalného skupenství.

Na konci odkopává čistý olej. Je to vlastně jednoduchý proces, který trvá asi čtyři hodiny.

Oleje vyrobí na farmě ročně jen pár desítek litrů. A ve svém malém obchůdku vše také prodají.

Řekl bych, že mezi naším olejem a olejem z jižní Francie musí být rozdíl. Tak jako u vína. Používáme dvě konkrétní odrůdy levandule, svoji roli hraje jistě půda. Takže náš olej je určitě originální,” shrnuje Danny.

Konkurenci v Provence zatím ještě nenavštívil. Má to prý rozhodně v plánu. Na cestu do Francie ale v létě nemá čas. Kvůli vlastní sklizni.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.