Volný čas během lockdownu: kam se smí a za jakých podmínek? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky

V Česku od 1. března platí výrazně zpřísněná opatření proti šíření koronaviru. Až do 21. března musí lidé zůstávat jen v okresech, ve kterých žijí. Cestovat za jejich hranice je možné jen v nejnutnějším případech – třeba při cestách do práce, k lékaři, na úřad nebo za blízkou osobou, o kterou pečujete. Jak se nařízení dotknou trávení volného času, se dočtete v našem jednoduchém manuálu.

Můžu na výlet do přírody nebo si jít zaběhat?

Ano, ale jen na území své obce, ne celého okresu. Ani při venkovních aktivitách by se neměli stýkat lidé, kteří nežijí ve společné domácnosti. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku. V přírodě není ochrana úst a nosu nutná, když je člověk sám.

Čtěte také

Kam mohu na procházku se psem?

Přes den můžete venčit psa po celém území obce (nikoli v celém okresu). V noci od 21 do 5 hodin, kdy platí zákaz vycházení, je venčení psů povolené maximálně do vzdálenosti 500 metrů od bydliště.

Pokud jde o Prahu, smí se přejíždět mezi jednotlivými městskými částmi. Platí zde stejná pravidla jako v rámci jednoho okresu.

Můžu jet na chalupu mimo okres trvalého bydliště?

Na chatu nebo chalupu mimo své bydliště jste mohli odjet do nedělní půlnoci. Považovala by se pak za vaše bydliště. Ale pozor, musíte tam pak zůstat celé tři týdny.

Mohu ke svým příbuzným nebo známým ze stejného okresu?

Možnost návštěv se také omezuje. Jsou zakázané, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb, nutné péče nebo doprovod třeba k lékaři nebo na úřad.

Pokud potřebují lidé mimo okres do práce, musí mít potvrzení od zaměstnavatele nebo objednavatele v případě OSVČ. Pokud cestujete na úřad nebo k lékaři, musíme napsat čestné prohlášení.

Stáhněte si potřebné dokumenty

  • Formulář pro cesty mimo okres ke stažení zde.
  • Čestné prohlášení ke stažení zde.
  • Potvrzení zaměstnavatele na cesty do místa výkonu práce ke stažení zde.

A co když žiju jinde než v místě trvalého bydliště?

Pak byste u sebe měli mít například kopii nájemní smlouvy, účet za elektřinu nebo výpis z banky s přechodnou adresou. Jinak v podstatě platí, že si musíte vybrat, kde následující tři týdny přísnějších opatření strávíte.

autoři: Anna Horáčková ,
Spustit audio

Související