Volební diskuse očima rozhlasového štábu

Poprvé v historii Českého rozhlasu jsme na Radiožurnálu odvysílali 16 předvolebních diskusí. Nejprve jsme navštívili 14 regionů. Posledních dvou debat se pak účastnili lídři politických uskupení, která by se podle předvolebních průzkumů dostala do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Diskuse Radiožurnálu si přišlo do sálů, studií a knihoven poslechnout přes 1500 lidí.

Projekt předvolebních diskusí připravili Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic ČRo, a Petr Dudek, vedoucí redakce publicistiky Radiožurnálu. Všech 16 debat moderoval Martin Veselovský.

Diskusí se účastnily politické strany, které by podle předvolebních průzkumů překročily zákonem stanovenou hranici 5 % pro vstup do PS PČR.
Na politiky jsme si posvítili v celkem 14 krajích naší republiky, a to nejčastěji v budovách kulturních domů, rozhlasových stanic ČRo, muzeí a knihoven. Volební diskuse si přišlo poslechnout přes 1500 lidí z celé České republiky. Nejvíce jich přišlo do Národního domu v Ústí nad Labem a atria pražského sídla Českého rozhlasu. Nejmladší publikum se sešlo v Olomouci a v Ústí na Labem.

Všech 16 debat jsme vysílali přímým přenosem na Radiožurnálu a regionálních stanicích ČRo. Ze záznamu jste je mohli slyšet i na ČRo 6. Diskuse si můžete zpětně poslechnout v Rádiu na přání.

Každou předvolební debatu jste ale mohli také vidět. Na portálu zpravy.rozhlas.cz jsme je vysílali v živém videopřenosu a počet unikátních IP adres, ze kterých jste se na přenosy dívali přímo nebo ze záznamu, je v součtu přes 10 tisíc. Kolik se vás na ně skutečně dívalo, to odhadnout nedokážeme :-) Záznamy videopřenosů si můžete znovu pustit, jednotlivé diskuse najdete na internetovém volebním speciálu u každého kraje pod označením VIDEO.

Tým rozhlasových předvolebních debat

K debatám patří emoce...

Byli lídři kandidátek připraveni ze dne na den se debaty účastnit (pozn. autorky: konkrétní strany byly známy vždy pouze den před každou z debat)? Dramaturg projektu Petr Dudek k tomu řekl: „Většina politických stran udělala vše pro to, aby své zástupce měla podle domluvy v našem studiu. Akceptovali jsme omluvu poslanců z ODS a ČSSD, kteří se nemohli vzdálit z Poslanecké sněmovny kvůli hlasování a v době naší debaty v Liberci byli ‚pouze‘ v našem pražském parlamentním studiu. Lídr ODS v hradeckém kraji se nestačil vrátit ze zahraniční cesty, a proto jej zastoupil následující kandidát. Podobně se postupovalo i v případě jednoho zástupce Věcí veřejných, který náhle onemocněl.“

Vzrušené reakce nejen politiků, ale i publika se podle zkušeností daly očekávat. „Tyto reakce podle mě patří k věci - jak u politiků, tak u publika. Vadily mi jen tam, kde byly samoúčelné. Anebo v případě, kdy je někdo předem zorganizoval - a tam už vlastně nešlo o vzrušení, ale o manipulaci. To se stalo dvakrát, v Ústí nad Labem a v Praze. V obou případech šlo o osoby projevující hlasitou podporu Jiřímu Paroubkovi a hlasitý odpor proti jeho oponentům,“ poznamenal Petr Dudek.

Martin Veselovský a Roman Růžička

…a moderátor Martin Veselovský

Radiožurnál historicky poprvé připravil sérii 16 předvolebních diskusí (14 z regionů a závěrečných dvou s lídry dvou nejsilnějších politických stran. Vy jste byl úplně prvním rozhlasákem, který je vedl. Jak jste se na debaty připravoval?
Velkou, možná větší část přípravy zabrala debata o tom, jak vlastně budou diskuse strukturovány. Z toho se odvíjel plán přípravy. Samozřejmostí bylo nastudování místních, krajských politických reálií, debata s reportéry ČRo a také standardní práce s rešeršemi jako u jiných politických diskusí.

Máte pocit, že debaty byly ze strany politiků věcné, nebo spíše emotivní?
Po pravdě řečeno, ve své většině nebyly ani věcné, ani emotivní. Politici často emoce v médiích předstírají a věcnost byla zastíněna snahou odcitovat přesně svůj volební program, nebo zasáhnout soupeře na citlivém místě.

Jak těžké bylo ‚ukočírovat‘ politiky, aby se drželi tématu a publikum, aby nechalo politiky mluvit?
Publikum tvořené posluchači Českého rozhlasu bylo až na výjimky velice disciplinované, možná by prospěla ta anglosaská chuť diskutovat a vrhat se do debat po hlavě. Politici byli zase, až na výjimky, tak trochu paralyzováni faktem, že jde o volby. Takže ani s jejich kočírováním nebyl zase až takový problém.

Tým předvolebních debat Českého rozhlasu

Naším národním folklórem je útočit na sebe soukromě. Myslíte, že tyhle výpady mají nějaký extra vliv na voliče?
Na to se dá odpovědět jediné - těžko říct. V sobotu 29. května večer bude asi možné lépe odhadnout, jestli osobní útoky na voliče zabírají, nebo ne.

Předvedli naši politici v 16 diskusích něco, u čeho jste si říkal, že ‚tohle jsem tedy doopravdy nečekal‘, ať už v dobrém, nebo ve zlém?
Politici samotní ne. Nečekal jsem, že bude někomu stát za to navézt několik tříd středoškoláků, nevoličů a lidí z azylových domů na volební debatu a dirigovat je, jak ji zničit v neprospěch jednoho ze stranických lídrů. Pokud to od letoška patří ke standardní výbavě politických kampaní, pak je pro příště povinností veřejnoprávního rozhlasu to nedopustit.

Několik nej…

K nejestetičtějším místům pro debaty určitě patřil Mozartův sál, který je situován v budově Moravské filharmonie přímo na náměstí v Olomouci. Město Zlín se může pochlubit praktickým divadelním sálem, který byl zvukově ideální. Za zmínku stojí i moderní prostředí knihoven v Liberci a Brně. Z rozhlasových studií vede útulné, skoro až divadelně laděné studio v Českých Budějovicích.

Nejrušněji bylo v Ústí nad Labem, přišlo nejvíce diváků. Naopak nejméně lidí přišlo do karlínského studia Českého rozhlasu v Praze. Důvodem byl s největší pravděpodobností přímý přenos osmifinále z mistrovství světa v hokeji mezi Kanadou a Českou republikou.

Khalil Baalbaki a Tomáš Adamec

Nejhlučněji bylo v Ústí nad Labem, v atriu Českého rozhlasu v Praze, v Hradci Králové a také v Jihlavě lidé hojně vyjadřovali svůj názor.

Kdybychom vyhlašovali nejneposlušnější publikum, prvenství by si patrně odnesla Mladá Boleslav. Doslova husarským kouskem bylo uklidnit některé emotivně rozrušené diváky. V několika případech se posluchači odmítali vzdát mikrofonu a my jsme s nimi museli téměř svádět bitvu.
Zajímavé bylo sledovat i věkový průměr publika, v některých krajích převažovala spíše starší populace, ale například v Olomouci tomu bylo právě naopak.

Velký dík regionálním stanicím ČRo

Pohled do atria Českého rozhlasu

Bez regionálních stanic Českého rozhlasu by byl úspěch vysílání předvolebních debat poloviční. V Jihlavě nám byl 100% oporou kolega Libor Němec, v Ústí nad Labem nám kvůli nadstandardnímu zájmu diváků s koordinací bezpečnosti pomohla Veronika Exnerová. Kolegové z Brna Bohuslav Coufal a Dana Lachmanová nás kromě jiného dokonale navigovali po telefonu při naší cestě rozestavěným Brnem, naprosto spolehnout jsme se mohli na rozhlasáky z Hradce Králové, Plzně, Českých Budějovic, Olomouce, Liberce, Zlína, Pardubic, Ostravy a regionu středních Čech v Mladé Boleslavi a pražském Karlíně.

Na produkci všech předvolebních debat pracoval tým složený z lidí celého Českého rozhlasu. Děkujeme.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , ihe
Spustit audio