Vodákům na Odře leží v cestě zdymadla. Za proplutí zaplatíte 28 korun

10. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Vodáci je v lásce nemají, na středoevropských řekách se jim ale obvykle nevyhnou. Řeč je o zdymadlech, která musejí překonávat i vodáci na polské Odře. A přímo z ní poslal další reportáž pro seriál Radiožurnál na cestě zpravodaj Vít Pohanka – tentokrát za pomoci svého bratra Eduarda.

U města Olawa jsem si dal u Odry sraz s bratrem Eduardem, učitelem ze Žďáru nad Sázavou. On pádluje po Odře už od českých hranic s cílem dorazit do konce července až do Svinoústí. A to je odsud zhruba 700 kilometrů, za sebou už má 240 kilometrů.

V domku obsluhy to chvíli trvá, ale nakonec se dovoláme. A i když se bratr Eduard polsky nikdy neučil, dokáže se s paní v montérkách rychle domluvit. A pak se dopracujeme k ceně – 4 zloté a několik grošů, tedy asi 28 korun. Paní v montérkách běží pro pokladničku.

„Někteří byli hodní, na většině míst mě velmi ochotně přenést,“ vysvětluje Eduard. Hodná paní nám otevřela velká vrata, kterými proplouváme do hlavní plavební komory. „Celá soustava je postavená koncem 19. století,“ popisuje Eudard.

Čtěte také

A pak už jen sedíme a čekáme asi 15 minut, než hladina v komoře klesne o několik metrů, otevřou se vrata na druhé straně a my můžeme dál. „Do Vratislavi je zdymadel ještě pět, za ní je ještě jeda jediná a tím kanalizovaná Odra končí, a pak k mé úlevě začíná takzvaná volná řeka,“ pochvaluje si Eduard.

autor: vpo
Spustit audio