Vladimíra Dvořáková, předsedkyně Akreditační komise

Politoložka Vladimíra Dvořáková znovu a dál povede Akreditační komisi vysokých škol. Do čela ji jmenovala vláda a komisi by měla vést dalších 6 let. Vladimíra Dvořáková proslula zvláště odhalením kauzy plzeňských práv. Podobné problémy jako na plzeňských právech mohou být ale i na jiných školách. Jak studují vlivní politici? I na to se zeptáme. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je právě politoložka a šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Vítejte, paní profesorko, dobrý den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Měla jste radost z toho znovujmenování?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Tak musím říct upřímně, že jsem měla radost, protože si myslím, že to byl dobrý signál i pro veřejnost. Tam především šlo právě o to, že tím, že jsem zveřejnila celou řadu informací a upozorňovala veřejnost i média vlastně, že se děje něco co není úplně dobře, tak to trochu mohlo vyvolat v případě, že bych nebyla jmenována, pocit pro mnoho lidí raději se do ničeho nepleťme, raději nehovořme o problémech, který tady jsou, takže já to beru jako dobré poselství pro veřejnost. A zároveň i pro své kolegy. Nebylo jenom, nešlo jenom o mé jmenování. Vedle mě byl jmenován místopředsedou pan profesor Roda, nově jmenován, a dále bylo jmenováno vlastně celkově i se mnou vlastně 7 členů Akreditační komise, protože tam se vždycky jedna třetina obměňuje po 2 letech. Takže tam šlo o mnohem větší problém, nešlo jenom o moji osobu, byť tedy o mně se hovořilo asi nejvíce, ale jsem hrozně ráda, že všichni ti lidé dostali důvěru a Akreditační komise bude fungovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak dalece ale Akreditační komisi zdržel ten fakt, že nebyla jmenována už v květnu, jak se původně očekávalo, že to udělá ještě Fischerova vláda, ale až teď v červenci?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Já si myslím, že nás to docela zdrželo, ale hlavně nás to znejistilo, znejistilo to pravděpodobně i vysoké školy nebo možná u některých vysokých škol to vyvolávalo jisté naděje, že by mohly třeba ještě zlomit nějaké naše stanoviska. Bývalo zvykem, že byla jmenována ta třetina prostě v červnu, teda květnu a v červnu, když bylo poslední zasedání, tak se prostě už začalo řešit, jakým způsobem budou předávat informace, jak se budou připravovat přes prázdniny určitá agenda, a tady nás, my máme před sebou obrovskou práci, protože byl přijat zákon, který umožňuje udělat registr docentů a profesorů, vlastně přichází se s pojmem garant, a my potřebujeme právě přes prázdniny dát dohromady, toto aplikovat na kritéria, na standardy, které bude chtít Akreditační komise, což je hrozně podstatné pro ty vysoké školy, protože ony by měly co nejdříve vědět vlastně, jaké budou na ně požadavky, aby se na to mohly připravit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ono, když bychom se zastavili u toho, že jste nebyla jmenována ještě tou bývalou vládou pana Fischera, tak tam měli proti vám velké výhrady hlavně dva ministři pan Barták a paní Kovářová. Těm se třeba nelíbilo, že jste informovala média o situaci na plzeňských právech. Budete si teď dávat víc pozor na jazyk?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Já si myslím, že není důvodu si dávat pozor na jazyk. Já si myslím, že si dávám pozor na jazyk, že velmi rozlišuji v jakých momentech mohu informovat, kdy mohu třeba hovořit o konkrétních pochybeních, kdy nemohu hovořit o konkrétních pochybeních. Tady prostě my jsme vycházeli už z hodnocení, které proběhlo, které bylo zveřejněné, nikoho nezajímalo až do momentu, než se objevil ten plagiát na plzeňských právech a potom v tom momentě, kdy se objevil ten plagiát, tak já jsem mohla už hovořit o procesech, které byly uzavřeny, zároveň my jsme už otevírali další hodnocení a tam jsem o těch průběžných výsledcích ještě nehovořila, takže to bylo úplně v pořádku. A hlavně problémem je, jestli v této společnosti vnímáme, že je problém to, že se něco takového jako bylo na těch právech, se vůbec může dít. Jestli toto je problém, anebo jestli je problém to, že se o tom hovoří. A já si myslím, že pokud nechceme, aby se některé věci děly, tak je nutné o tom hovořit a musím říct, že i novináři udělali obrovský kus práce právě tím, že ty otázky začali sledovat a začali je vnímat a ta veřejnost začala mít najednou pocit, že je možné opravdu některým věcem, proti některým věcem veřejně vystupovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vy jste se někdy sama zamyslela nad tím, proč zrovna vy tak vadíte paní Kovářové, panu Bartákovi, šéfovi úřadu vlády taky tehdejšímu, panu Novákovi?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Tak tady já bych byla možná opatrnější právě na ta slova, co říkáte...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Teď pozor na jazyk.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
... co říkáme, protože já už čelím dvoum žalobám tedy od Teleckého a od pana Kindla. U pana Teleckého soud již rozhodl a řekl, že vlastně já se nemusím omlouvat, a že veškeré moje vystupování bylo ve veřejném zájmu, takže v tomto okamžiku jako myslím, že se cítím docela dobře, i když pan Telecký se odvolal, takže bude to ještě na dlouhou dobu, ale... Takže já bych tady neříkala, nespekulovala o tom, proč zrovna tito lidé, to možná nechám na médiích, ať o tom přemýšlejí, byli tam ještě další.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Oni sami vám nic neřekli nikdy, vy jste s nimi nemluvila třeba?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Já ani nemám přístup oficiálně k těmto připomínkám. Tam bylo zvláštní, že to šlo poprvé za 20 let existence Akreditační komise to šlo do vnějšího připomínkového řízení, to znamená, že se jednotlivá ministerstva vyjadřovala vůbec ke složení Akreditační komise. To se nikdy nedělalo, prostě se vyňalo z vnějšího připomínkovýho řízení. To už bylo zvláštní. Ty argumenty, které se objevily, dobře, že jsem o tom informovala, pořád si myslím, že problém byl v Plzni, nikoliv ve mně, ale ty argumenty byly třeba i takové, bych řekla, místy až skoro urážlivé, protože tam některý se objevovaly třeba argumenty, že by členové Akreditační komise měli patřit mezi špičkové odborníky, kteří mají zkušenost se zahraničními vysokými školami. Takže my jsme urychleně dodávali na vládu informace, že opravdu tedy máme zkušenost s vysokými školami. Já sama jsem publikovala třeba i v zahraničí asi v pěti nebo v šesti jazycích, takže byla jsem na pozvání amerického ministerstva zahraničí jsem měsíc jezdila po všech typech vysokých škol a sledovala jsem všechny procesy řízení těch škol, včetně akreditací, takže to byly prostě věci, které byly hodně, bych řekla, neprofesionální. Bylo tam třeba i řečeno, že by mělo projít hodnocení Akreditační komise, že by ministerstvo mělo udělat hodnocení, upozorňuji, že Akreditační komise je nezávislá, ale prochází hodnocením. A právě v té době prošla hodnocením, výsledky už jsou a jsou dobré, kdy nás posuzuje tým expertů za účasti zahraničních expertů podle evropské metodiky a o tom, jestli to hodnocení je dostatečné, bychom mohli být plnými členy vlastně evropské asociace akreditačních agentur, to probíhalo při všem tom co jsme dělali teďka ještě probíhalo toto hodnocení na podzim. Takže ti lidé vůbec netušili jakési hodnocení, které by dělalo ministerstvo. takže bylo to místy absurdní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká politoložka Vladimíra Dvořáková, která je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. A se současným panem ministrem školství Josefem Dobešem z Věcí veřejných vycházíte dobře, paní profesorko?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Já myslím, že tady není otázka vycházíme dobře, vycházíme špatně. Já jsem se s ním jednou setkala právě před tím než to šlo na tu vládu, projednávali jsme právě tu situaci jaká je v Akreditační komisi a jak je nutné, aby to bylo projednáno co nejrychleji. Pan ministr to přijal. Poté jsem hovořila s panem náměstkem pro vysoké školy s panem Hajnem. Tam jsme upozornili na řadu problémů, které jsou a vypadá to, že je velmi výrazná snaha ty problémy nám pomoci řešit. My především potřebujeme třeba někoho, kdo by mohl procházet vlastně studijní dokumentaci vysokých škol, aby se viděla ta určitá transparentnost a zabránilo se tomu možnému zneužívání, protože přeci jenom my jsme spíše experti na to, jak jsou kvalitní časopisy, ve kterých se publikuje, nežli jak je kvalitní agenda, předpisy vnitřní, dodržování vnitřních předpisů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, ono hlavně Akreditační komise se proslavila v poslední době právě tou kauzou těch plzeňských práv, jak jsme už o tom mluvili. Dneska je už pro vás tato kauza uzavřena, to znamená, vy jako Akreditační komise už se o ni nezajímáte?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Z hlediska Akreditační komise je víceméně uzavřena ale s tím, že my chceme i nadále sledovat vývoj, který je na fakultě, který je nutné stabilizovat. Pan děkan Pospíšil tam udělal obrovský kus práce ve smyslu těch vnitřních předpisů a stabilizace fakulty. Nyní bude nová dělba, nová volba děkana. Uvidíme, kdo tedy bude zvolen, pro nás je samozřejmě partner každý, kdo bude zvolen Akademickým senátem a budeme dále sledovat, jestli prostě ta škola se vyvíjí. Teď se udělala ta administrativní část, která byla nezbytně nutná, protože to bylo opravdu naprosto netransparentní a nyní je jasné, už je to nastartováno, že ta škola musí jít vývojem, prostě další výzkum, zvyšování kvalifikace lidí, prostě normální budování školy. A o tom chceme mít další zprávy zase příští rok v červnu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A o čem se hodně teď mluví je, jestli jde nebo nejde odebírat tituly těm sporným studentům, takzvaným rychlostudentům na plzeňských právech, jde zhruba o 10, 15 lidí. Vznikly i 4 analýzy, 3 mluví o tom, že jde odebírat tituly, teď jedna z poslední doby ta říká, že tituly odebírat nejde. Vy máte nějakou třeba analýzu na toto téma, jestli jde nebo nejde odebírat tituly?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
To už není vůbec záležitost Akreditační komise. Pro nás je...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale vy znáte...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
... ale znali jsme to pozadí. Já vím, že jsme se snažili a já jsem od počátku chtěla, aby se maximálně dostala ta jména do veřejnost, těch 10, 15 jsou takové ty úplně nezpochybnitelné, kde prostě cokoliv, na co se podíváte, je netransparentní. To znamená, ten člověk byl přijat mimo přijímačky, studoval velmi krátkou dobu, není doloženo jakékoli předchozí studium, komise, které ho zkoušely, vlastně jako nebyly nikdy schváleny, dělal zkoušky u lidí, kteří ho vůbec neměli zkoušet a tak dále, to jsou... a není nalezena žádná závěrečná práce. To jsou takové ty věci, kdy se zkombinuje víc těch faktorů, ale jinak těch pochybení a podivných studií je tam mnohem více. Já osobně jsem doporučila spíše etické komise, které by prostě zveřejnily ta jména. Ale jestli to jde, od začátku byl spor, byly 3 analýzy, které říkaly, ano, zkusme najít cestu. Nikdo neřekl, že to je stoprocentní. Zkusme najít cestu a pak kdyžtak rozhodne soud. Pak rektor si nyní požádal o čtvrtou analýzu, která říká spíše to nejde. Proč si žádal o tu čtvrtou, nevím, není mi to jasné. Navíc to vyvolává i určité otazníky, ale to zase není moje záležitost. Já si myslím, že prostě by to měli zkusit a bude rozhodovat soud, ale bude veřejně a u přítomnosti veřejnosti bude prostě řečeno, jaký pochybení, do jakých detailů vlastně tohleto mohlo zabíhat, a tohle to je hrozně důležité, aby si lidé uvědomili, že tam nešlo opravdu o to, že někdo někomu dal jeden titul, dva tituly, ale tam šlo skutečně o vlastně ta netransparentnost byla systémová.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A když říkáte, že to vyvolává otazníky to, že si zadal pan rektor čtvrtou analýzu, jaké otazníky?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
No, u mě to vyvolává otazníky, že když byly 3 analýzy, který řekly zkusme jít touto cestou a je to pravděpodobně...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že se mu nelíbily úplně.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
... jako pravděpodobně bychom mohli, pokud nějakou cestou bychom mohli dospět k tomu, tak touto cestou, ale nikdo neříkal je to stoprocentní, takže si nechám udělat čtvrtou analýzu, která mi řekne, že to nejde žádnou cestou. Prostě není mi to úplně jasné, proč ta čtvrtá analýza vlastně přicházela, protože si myslím, že tam ty 3 předtím, co jsem viděla, dělali skutečně renomovaní odborníci, ale samozřejmě má na to právo. On nese odpovědnost, takže on, když si udělá dalších 5, požádá o 5 analýz, tak má na to plné právo, aby z toho vycházel. Ale měla by tam být snaha, podle mě ta dohoda byla taková, prostě zkusme najít právní cestu, jak se o to pokusit a nakonec bude rozhodovat soud, a to je podle mě to klíčové.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
dvacetminut@rozhlas.cz a www.facebook.com/dvacetminut, to jsou všechno adresy, kam můžeme nám psát. Psát do našeho pořadu. Dnes je u nás Vladimíra Dvořáková, politoložka a také šéfka Akreditační komise. Jedna otázka v této souvislosti od Blanky. Jsou plzeňská práva dnes školou, kam byste doporučila svým známým, aby přihlásili své děti? Jasná odpověď.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká politoložka Vladimíra Dvořáková, šéfka Akreditační komise. Stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Kterým školám hrozí podobný skandál jako na plzeňských právech? Zeptáme se. Paní profesorko, vy jste nedávno, vaše Akreditační komise, zkoumali také Vysokou školu finanční a správní, která je tady v Praze, a která také měla velmi podivně rozdávat tituly prominentním studentům, zvláště některým pražským politikům. Zveřejnili jste, pokud se nepletu, minulý týden tu závěrečnou zprávu. K čemu jste došli? Určitě tam byly několik pochybení, vy jste zmiňovala 5 případů v tisku zhruba sporných.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
No, ta škola, to byl trochu specifický případ, protože média zveřejnila některé údaje o průběhu studia, které bylo velice krátké, ve svý podstatě to znamenalo, že lidé dvouleté studium ukončili třeba za rok, za kratší dobu. A co tam bylo specifické, opravdu, že šlo o významnější lidi, že šlo o lidi z pražského magistrátu a o lidi veřejně činné, ale zároveň také vlastně velmi, aspoň z mého hlediska, pravděpodobně velmi vytížené, u nichž teda se nedá předpokládat, že se prostě zavřou někde a budou intenzivně rok studovat, aby zvládli dvouleté studium. Takže to vyvolávalo jisté otazníky. Ale škola sama nás požádala o to, abychom prostě přišli a udělali jsme hodnocení té školy z tohoto hlediska. Takže my jsme přišli, udělali jsme hodnocení, a to vždycky trvá dosti dlouho. A v tom hodnocení, které máme, je vlastně takové trošinku ambivalentní. V zásadě ta škola má velmi průhledný a transparentní systém studia. Tam je, tam skutečně jsou ty věci jsme procházeli prostě náhodně vybrané studenty...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To je právě ten důvod, proč vy jste říkala, že to nejde srovnávat úplně s tou kauzou plzeňských práv. Nicméně tam taky docházelo k takovým věcem, že třeba někdo měl složenou zkoušku ještě než se vůbec dostal na tu školu, že?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
To jsme právě narazili...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To není úplně standardní, musím říct, taky jsem studovala.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Ano, není to úplně standardní. Škola to vysvětlila tím, že prostě to je špatně zapsáno do systému, že prostě učitel, když zapisoval známku, tak se prostě překlikl a napsal jiný rok nebo i měsíc, já už prostě nevím přesně, co tam bylo. Ale že to byla tato chyba, kterou nelze pravděpodobně zcela vyloučit jakožto určitou možnost, to prostě vždycky nastává. Ale ono tam těch problémů bylo trošinku více. Prostě ta celkově pro nás, za prvé konstatovali jsme, že ty údaje, které byly v tisku, byly údaje, které byly správně uvedeny, že tam prostě nedošlo k manipulaci, že prostě ty údaje o tom, jak kdo studoval, odpovídaly tomu, co se objevilo v tisku, protože jsme kontrolovali podle...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale nebyl to takový problém na odebrání třeba akreditace?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
To rozhodně není, protože my tam těžko můžeme doložit některé věci. Tam zkoušeli lidé, kteří měli zkoušet, to by jedině ti lidé museli říct, že zkoušeli teda jako, že to prostě někdo donutil jim tu známku dát, byly nalezeny práce, všechny práce, žádné práce se... Komise, které zkoušely u státních závěrečných zkoušek, odpovídaly tomu, jak měly být komise najmenovány, takže tam zůstává kromě tohoto momentu, že je opravdu zvláštní, by někdo dělal zkoušku před tím, než je přijat nebo dokonce potom někteří v den, kdy je přijat, nebo těsně poté, co je přijat v jeden den více zkoušek, když vždycky záleží na zápisu. To jsou podivné věci, ale především to, co pro mě zůstává opravdu věcí ne úplně přirozenou je, aby vytížení lidé vystudovali dvouleté studium za rok. Ale není to zakázáno. To znamená, my tam nemáme právní nástroje, my můžeme říci jakýsi údiv nad tímto průběhem a v doporučení té škole dáváme, aby si hlídali zejména individuální studijní plány a byli si zcela jistý, že to je standardní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A, paní profesorko, teď se zkoumá situace na Univerzitě Jana Amose Komenského také tady v Praze. Odcházející pedagogové si tam také stěžují na rychlostudenty, či nedostatečné vybavení školy. Vy už prověřujete tu situaci. Kdy ukončíte to vaše šetření?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
No, nemohu říct, že bychom to právě v této chvíli prověřovali, protože my prověřujeme pobočky. To jsme vyvolali určité hodnocení a ty pobočky ten průběh jako hodnocení probíhá. Máme už podklady a budeme to uzavírat někdy na podzim, protože součástí hodnocení je vždycky návštěva té školy, a to tedy návštěva v době, kdy jsou tam studenti. Navštěvovat školu, kde již není výuka jaksi z hlediska hodnocení...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nemělo by to celý smysl.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Ano, nemá moc smysl. Takže proto si to taky tak protahuje. My máme vlastně zpracovaný podklady a jakmile začne semestr, tak tam půjdeme a na listopadovém zasedání bychom to měli ukončit. Zároveň máme tyto podněty o tom, že odchází celá řada lidí. My jsme požádali vedení, aby nám okamžitě dalo tedy k dispozici, co nejdříve k dispozici, kdo bude učit v těch oborech odkud odcházejí, kdo bude učit, jak to bude zabezpečený. A předpokládám, že o té situaci budeme hovořit na zářijovém zasedání a je pouze na zasedání Akreditační komise, my můžeme vyhlásit hodnocení, takže budeme o tom hovořit v září a pravděpodobně vyhlásíme hodnocení té školy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Vladimíra Dvořáková patří také mezi naše nejznámější politology. Jak hodnotí nové průzkumy veřejného mínění, podle kterých by volby vyhrála TOP 09? Zeptáme se. Paní profesorko, je podle vás reálné, že strana, která loni teprve vznikla, by dnes porazila dvě velké tradiční strany ODS a ČSSD?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Tak je to velice důležitá otázka pro politology a myslím, že se tím mnozí lidé zabývají. Není to tradiční, není to, řekněme, standardní, teď nemyslím si, že by bylo něco protiprávního, ale nebývá to zvykem. Stává se ovšem něco takového v momentě, kdy se stranický systém dostává do hluboké krize, nutno říci, že třeba Berlusconi ve 94 roce v Itálii vyhrál po 3 měsících existence své politické strany a já bych řekla, že ona některé rysy jako TOP 09 by skoro měla. Ale bylo to v momentě, kdy většina hlavních tradičních stran se kvůli korupčním skandálům a kvůli vlastně tomu, že začala akce "čisté ruce", ta revoluce soudců, která pozatýkala, vyšetřovala asi tisíc politiků, tak se prostě ty politické, tradiční politické strany de facto jakoby zhroutily.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A dá se o těch stranách jako je ODS a ČSSD říct, že jsou v jakémsi útlumu minimálně, když bychom to úplně nesrovnávali třeba s tím, protože přece jenom asi v té Itálii byla ta situace o něco horší?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
No, byla dramatičtější tím, že prostě tam docházelo teda k tomu vyšetřování, že u nás jako mám pocit, že některé vyšetřování jaksi vázne, třeba ta Plzeň furt mi není jasné, jak to, že to nikdo pořádně nevyšetřuje. Ale to je jiná věc. Tady u těch politiků dá se říci, že obě strany se hledají. ODS prochází velmi výraznou očistou, ale samozřejmě ta očista není zcela jednoduchá i ve smyslu budeme mít komunální volby, očista znamená, že vždycky se ty věci medializují. Chcete to medializovat před volbami, nebo mocenská struktura. Ty se opírají o tyhle ty, je potřeba prostě mít určitou podporu i z hlediska premiéra, určitou rovnováhu z jednotlivých frakcí, které můžou hájit jisté skupinky, takže ta očista není tak úplně jednoduchá. Ale na druhou stranu prostě ODS de facto tyto volby ztratila právě kvůli tomu podezření z korupce, podezření, že vlastně brání té vnitřní očistě a nereagovala na předchozí signály voličů. Takže tam je tento problém. U ČSSD je to vlastně problém hledání nástupce a hledání své vlastní tváře, hledání vlastně svého způsobu, jak oslovovat voliče. Mám obavy, že ta strana také ještě neuchopila, nebo nepochopila přesně hloubku toho problému, ve kterém je, takže současná diskuse třeba o tom, jestli má figurovat Michal David nebo nemá figurovat Michal David na setkáních ČSSD, je naprosto zavádějící, protože ať tam bude nebo nebude, tak to prostě tu stranu jí to ani nepomůže, ani jí to tu situaci nezhorší, pokud ta strana nebude schopna si říct, koho chce oslovit, čím je chce oslovit, jaké skupiny vlastně jí chybějí pro to, aby mohla získat dostatečné voličské zázemí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Paní profesorko, když se chytnu té vaší poznámky, kterou jste teď tady řekla tak mimoděk, že se trochu podivujete nad tím, že nikdo pořádně nevyšetřuje tu kauzu plzeňských práv, tak čím si to vysvětlujete, politici v tom nemají zájem, aby se to vyšetřovalo, nebo čím to je?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Takhle, já si nemyslím, že by vyšetřování měli určovat politici.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ne, to jsem nechtěla říct, ale že jsem o tom začali teď mluvit v souvislosti, když jsme přešli na téma politiky.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Jako, že by měli... Ano, ale v tomhle tom není, je to, já si myslím, že to souvisí s celou podobou, proč říkám, že ta Plzeň je jedinečná, protože tam z hlediska odborného, teď budu mluvit jako politolog, jako došlo k výrazné imunizaci celého toho systému, to znamená, oni si vytvořili vlastní imunitu tím, že tam prošlo obrovské množství třeba policistů přes podivně organizované celoživotní vzdělávání. Tam dostávali zkoušky nebo tituly JUDr. dostávali státní zástupci, i někteří soudci případně, i někteří advokáti a přičemž já si myslím, že mnozí a vrcholní politici a lidé ve státní správě ve vrcholných funkcích, i když v některých případech já mám pocit, že to bylo takový jako nebudeme dodržovat byrokratický pravidla, a že ti lidé by splňovali všechno, ale vlastně se dostali do takové situace.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže všichni teda spolu drží basu a nikdo o to nemá zájem?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
A nikdo moc nemá zájem, aby se to otevíralo, protože není úplně jasné, na koho to dopadne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byla politoložka a šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Děkuju. Na shledanou.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, předsedkyně Akreditační komise:
Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tady u nás na Radiožurnálu vás za chvilku čekají další zprávy. Helena Šulcová vám přeje klidný víkend.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí NEWTON Media, s.r.o. a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.