Vladimír Franz

5. prosinec 2009

Doktor práv, vysokoškolský profesor, malíř, šestinásobný držitel Ceny Alfréda Radoka za hudbu k divadelním inscenacím - to jsou jen některé z charakteristik, které lze použít ve spojení se jménem Vladimíra Franze. Václav Žmolík se jej ve vysílání sobotního poledního Radiožurnálu ptal třeba na to, jestli je pravda, že na jaře a v létě se věnuje malbě a na podzim a v zimě hudbě, na jakých uměleckých projektech se v poslední době podílel nebo jaké reakce okolí sklízí pro svůj extravagantní zjev. V neděli 6. prosince bude hostem ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.

"Podzim je období, kdy bych nejradši jenom někde ležel, koukal do stropu nebo sledoval filmy, ale nic bych nedělal, a přál bych si být v umělém spánku," vysvětluje Vladimír Franz, proč dělí svoje aktivity podle ročních období. K podzimnímu biorytmu jeho organismu se proto prý ideálně hodí skládání hudby.

Za sebou má právě práci na hudbě k divadelnímu představení Maryši, které J. A. Pitínský inscenoval v slovenském Národním divadle v Bratislavě.

Kromě více než 150 hudebních děl k divadelním inscenacím je však Vladimír Franz také autorem hudby k filmu Kamenný most, tří oper, symfonie nebo hudby k baletu Zlatovláska. Vedle toho uspořádal na 50 výtvarných výstav, ale je podepsán například i pod knižními ilustracemi.

Odkud se bere jeho pracovitost? Vladimír Franz odpovídá lakonicky - práce je pro něj kromě zdroje zábavy především prostředkem obživy: "Je pravda, že kdybych žil třeba v Německu, tak bych nemusel mít 150 divadelních hudeb. Ale dělám to rád."

"Je to pro mne potom taková studie, skladebná - zvuková, protože tu hudbu vlastně hned slyším a můžu si z toho rovnou hned vyvodit, co funguje, co nefunguje, co s tím můžu udělat dál, a použít to potom ve vyšším celku, jako je opera nebo symfonie," dodává Vladimír Franz.

Václav Žmolík se jej kromě hudební práce ptal také na na jeho další umělecké aktivity. A zajímalo ho i to, jak vnímá svoji cestu od studia práv k výstavám a divadelním představením na prknech národních divadel nebo proč ho rozčiluje současná české kulturní scéna. Odpovědi Vladimíra Franze si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Franzem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio