Vláda by mohla mírně omezit zákaz cestování. Kdy a za jakých podmínek?

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připustil, že v řádu týdnů by se mohla uvolnit pravidla pro cestování. Možnost dovolené v Chorvatsku či na Slovensku záleží na epidemiologické situaci a na otevřenosti zahraničních států vůči turistům. Jak vidí situaci koordinátor epidemiologického týmu Rostislav Maďar a majitel cestovní kanceláře Zdeněk Kukal?

Epidemiolog připouští tlaky na uvolnění pravidel pro cestování. Všímá si také náznaků Chorvatska, které deklaruje otevřenost vůči turistům. „Jejich ekonomika je závislá na turismu, týká se to tranzitních zemí jako Slovensko nebo Rakousko.“ Vůči bližším informacím je ale opatrný: „Jsou to jen hypotézy. Budeme rádi, když květen dopadne tak, jak je v plánu podle časové osy.“

Čtěte také

Podle Maďara je nezbytné vyhodnotit každou vlnu uvolnění. Jasněji ohledně letních aktivit by mohlo být začátkem června. Jedna věc je povolit cestu, druhá věc je nastavení podmínek:

„Člověk bez prokázaných protilátek by musel po návratu ze zahraničí na dva týdny do karantény. Za těchto okolností by to šlo,“ připouští. Obecně však varuje, že situace závisí na stavu imunity u konkrétních lidí. „Když to půjde moc dobře, od června si to umím představit,“ spekuluje Maďar.

Cestovky jsou na uvolnění připravené

Zdeněk Kukal, majitel cestovní kanceláře Geotour, která se specializuje na letní zájezdy do Chorvatska, vnímá situaci z druhé strany: „Zákazníci se zajímají o výhledy do budoucna. Jsme schopni improvizace a přesunu zájezdů do pozdějších termínů,“ říká.

Nicméně zvýšená bezpečnostní a hygienická opatření si představit nedokáže: „Lidé společně cestují v autobusech a těžko budou automaticky udržovat dvoumetrové rozestupy v hotelu nebo na lodi.“

Dobrý vítr

Nicméně i on potvrzuje informaci, že Chorvatsko má zájem v létě turisty přivítat. „Lidé jsou disciplinovaní, nosí roušky, brýle i rukavice. Jsou si vědomi, že v pobřežních oblastech jsou z cestovního ruchu živi, a nechtějí dopustit zhoršení situace. Ta je v Chorvatsku zatím relativně dobrá.“

Poslechněte si také další témata polední publicistiky: Senát žádá změnu verze zákona o odkladech nájmů. Polsko chce zavést nošení roušek na veřejnosti.

autoři: Tomáš Pavlíček ,
Spustit audio

Související